Op het moment dat veel computergebruikers privézaken en foto’s op Facebook zetten, bankzaken via tablet of smartphone regelen, USB-sticks laten slingeren of slordig zijn met wachtwoorden, doet de overdreven aandacht voor veiligheidsaspecten van Cloud Computing wat hilarisch aan. Onder het motto ‘onbekend maakt onbemind’ noemt men vaak alleen de risico’s van werken in de Cloud, maar gaat men voorbij aan het feit dat Cloud Computing vele voordelen biedt.
Dat wil natuurlijk niet zeggen dat alle zorgen ongegrond zijn. Aandacht voor de veiligheid is heel terecht, maar zoals Hans Bos, National Technology Officer bij Microsoft Nederland, aangeeft in een artikel in Computable: “Je moet het wel in de juiste context plaatsen”.
De veiligheid van werken in de Cloud nader beschouwd De terughoudendheid bij het bedrijfsleven om bedrijfsgegevens over te hevelen naar de Cloud komt vaak voort uit angst dat internetcriminelen, hackers en buitenlandse spionagediensten zich ongevraagd en ongewenst toegang verlenen tot bestanden die op externe servers zijn opgeslagen. De vraag is echter of deze angst terecht is. Mits voldoende voorzorgsmaatregelen zijn getroffen en ook gebruikers de vereiste discipline opbrengen bij het werken in de Cloud, blijkt deze angst eigenlijk ongegrond. De belangrijkste aandachtspunten zijn:
1. Zorg voor een bedrijfszekere, betrouwbare en stabiele internetverbinding;
2. Inventariseer al uw apparaten (dus ook tablets en smartphones) en beveilig uw netwerk met firewalls, virusscanners en anti-malware programma’s;
3. Maak gebruik van Nederlandse datacenters (géén Nederlandse dochters van Amerikaanse bedrijven);
4. Bepaal welke data extern mogen worden opgeslagen en welke (vertrouwelijke) gegevens absoluut niet;
5. Maak slechts gebruik van gecertificeerde ICT-aanbieders.
De voordelen van werken in de Cloud
Steeds meer bedrijven, (advocaten)kantoren en instellingen besluiten gebruik te maken van het werken in de Cloud. Zij doen dit vanwege de grote voordelen die eraan zijn verbonden:
1. Op iedere plek met een internetaansluiting heeft de gebruiker toegang tot zijn gegevens en bestanden;
2. Aantrekkelijke besparingen op investeringen in hard- en software;
3. Standaardisatie van gegevensopslag leidt tot kostenbesparingen;
4. Geen gegevensverlies als computer of laptop kapot gaat of wordt ontvreemd;
5. Back-up’s en redundante dataopslag garanderen de permanente beschikbaarheid van gegevens;
6. Door het gebruik van (gelaagde) gebruikersnaam en wachtwoordcombinaties is het mogelijk om gegevens met anderen gecontroleerd te delen.
Advocatenkantoren en Cloud Computing
Steeds meer advocatenkantoren maken gebruik van Cloud Computing. Zij zien niet alleen de voordelen van besparingen op investeringen in hard- en software, maar met name de besparingen op personele kosten. Door hun gegevens gecontroleerd te delen met externe en flexibel in te zetten juridisch secretaresses, zetten zij vaste personeelslasten om naar variabele kosten, terwijl zij toch steeds snel en flexibel kunnen beschikken over een betrouwbare en hoogwaardige partner.
Europark Advocatuur; ook voor úw praktijk een betrouwbare partner?
Gebruik makend van Cloud Computing ondersteunen de juridisch secretaresses van Europark Advocatuur diverse advocatenpraktijken met agendabeheer en secretariële werkzaamheden. Snel, flexibel, betrouwbaar en helemaal in de stijl van “het nieuwe werken”.Omdat advocaten hiertoe over een passend platform van de juiste hard- en software moeten kunnen beschikken, werkt Europark samen met betrouwbare partners. De Lexxyn Groep is een partner die Europark voor de juiste infrastructuur kan aanbevelen wanneer een advocatenkantoor besluit om in de Cloud te gaan werken.
“Werken in de Cloud is niet “eng” of onbetrouwbaar, belangrijk is dat de noodzakelijke voorzorgsmaatregelen worden getroffen voor een veilige Cloud.
Werken in de Cloud levert uw kantoor kostenbesparingen op, omdat u van uw vaste kosten variabele kosten maakt. Kijk voor meer informatie op: www.europark.nl/advocatuur, stuur een e-mail naar info@europark.nl of bel: 055 – 599 78 99.