Veel uren maken, en weinig aandacht voor het optreden van een burn-out. Uit het nieuwe onderzoek Werken in de Advocatuur en het Notariaat blijkt dat dit voor beide beroepsgroepen nog altijd ingrijpende issues zijn. De balans tussen werk en privé is geregeld verstoord.
Net als in voorgaande jaren ervaren veel advocaten en notarissen de werkdruk als onverminderd hoog. Vijf van de tien advocaten en zelfs zes van de tien kandidaat-notarissen en toegevoegd notarissen ervaren hun werkdruk als te hoog, zo gaven zij aan in het onderzoek van Sdu en Advocatie. Er zijn wat dit betreft geen significante verschillen tussen mannen en vrouwen.
Toch lijken advocaten in loondienst meer last te hebben van de hoge werkdruk: van hen ervaren vier op de tien geen goede balans tussen werk en privé, terwijl dat er bij de notariëlen in loondienst ruim drie op de tien zijn. Is er op kantoor aandacht voor het voorkomen van een burn-out? Nee, zeggen zes op de tien advocaten en ongeveer evenveel notarissen in loondienst.
Het werk drukt echter niet alleen zwaar op de beroepsgenoten in loondienst. Van de zelfstandig werkende advocaten en de partners bij (grote) kantoren ervaart bijna de helft een verstoorde balans tussen werk en privé, terwijl dat bij de notarissen maar liefst zes op de tien is.
Wie vindt de balans tussen werk en privé verstoord?
Meer uren werken dan in het contract staat
In het onderzoek is ook gekeken naar mogelijke oorzaken van de verstoorde balans werk-privé (of work-life balance). Zo blijkt in beide beroepsgroepen dat medewerkers aanzienlijk meer uren maken dan in hun arbeidscontract staat. Kandidaat-notarissen en toegevoegd notarissen staan gemiddeld voor ruim 35 uur op de loonlijst, maar blijken gemiddeld 46 uur per week te draaien. Bij advocaten in loondienst is dat verschil ook groot: gemiddeld 38 uur per week op de loonlijst, maar in de praktijk werken zij gemiddeld 49 uur.
Welk deel van de uren dat u werkt wordt uitbetaald?
Flexibel werken?
Kunt u de werkuren flexibel inrichten? Nee, zegt bijna de helft van de notarissen in loondienst en een van de vijf advocaten in een dienstbetrekking. In de advocatuur is wat dat betreft dus meer ‘regelruimte’ voor medewerkers. Heeft u voldoende ruimte om uw werkzaamheden zelf te plannen? Ja, zegt twee derde van zowel de notarissen als van de advocaten in loondienst. Een zeer grote meerderheid van beide beroepsgroepen vindt bovendien dat het werk goed aansluit bij de eigen capaciteiten.
Over de mogelijkheid tot persoonlijke ontwikkeling is een meerderheid ook tevreden (51% van de advocaten en 60% van de notarissen). De loopbaanmogelijkheden binnen het kantoor vormen soms wel een knelpunt: de helft van notarissen is hierover tevreden, maar slechts een derde van de advocaten.
Klik op de cover van Advocatie Magazine om alle onderzoeksresultaten van Werken in de Advocatuur en het Notariaat 2019 te lezen, over o.a. omzet, inkomen en krapte op de arbeidsmarkt. In het magazine vindt u ook interviews met onder meer jonge advocaten en kandidaat-notarissen over hun ervaringen in het vak en met Nora Streep (cover) over de vernieuwde beroepsopleiding advocatuur.