De Vrije Universiteit in Amsterdam start in september 2008 met een bijzondere master: Ondernemingsrecht aan de Zuidas, in de wandelgangen ook wel de Zuidas master genoemd. Veertien topkantoren uit het internationale zakencentrum rond de Zuidas werken samen met de VU aan deze master.
In de opleiding komt de nadruk te liggen op ondernemingsrecht en financieel recht, maar ook vakken als contractenrecht en goederenrecht komen aan de orde. De opleiding is een combinatie van een goede academische basis met een sterke blik op de praktijk. Het is een eenjarige master die ambitieuze en enthousiaste studenten voorbereidt op een carrière bij een topkantoor die zich in de praktijk richten op ondernemingsrecht en financieel recht.
“De master is een initiatief vanuit de VU. We zitten midden op de Zuidas en steeds meer topkantoren vestigen zich op de Zuidas. We hebben op dit moment zelfs de grootste concentratie van advocatenkantoren op één plek in Europa!,” aldus Pien Werkman namens de VU. Volgens Werkman heeft onderzoek uit gewezen dat ondanks het feit dat de VU zo dicht bij de grote kantoren zit, de kantoren de VU-studenten niet kennen. En omgekeerd geldt: de studenten stappen niet zomaar bij een groot kantoor binnen. Door de nieuwe master wordt er een poging gewaagd om deze afstand wat kleiner te maken. Studenten van deze master zullen regelmatig over de vloer komen bij deze kantoren, en een deel van de colleges ook wordt verzorgd door de advocaten van deze kantoren.
De VU is bij de kantoren langs gegaan en heeft het idee aan hen voorgelegd. De eindconclusie was dat de samenwerking goed is voor zowel de VU als de kantoren. “Ooit stond de VU met haar campus midden in de weilanden. Nu staan we midden in het financiële hart van Nederland. De Zuidas is een magneet voor kennis en expertise. Met deze samenwerking kan de VU daaraan een belangrijke bijdrage leveren,” aldus prof. Mr. Anja Oskamp, decaan van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid. “Een samenwerking op het gebied van onderwijs is een eerste stap, maar waarschijnlijk niet de enige. Ook op het gebied van onderzoek zien wij mogelijkheden.”
Belangrijkste werkgevers
Eén van de initiatiefnemers is Jaap Bellingwout, advocaat bij Baker & McKenzie en hoogleraar belastingrecht aan de VU. Volgens hem vormen de betrokken kantoren op de Zuidas samen de belangrijkste werkgevers op het gebied van Ondernemingsrecht in Nederland. De opleiding wordt gewoon in het Nederlands verzorgd. “Daar hebben we met de bedrijven over gesproken. Ze hechten heel erg aan mensen die heel goed thuis zijn in het Nederlands recht. Kijk, ook de overname van de ABN Amro valt voor een groot deel onder het Nederlands recht.”
De academische onafhankelijkheid van de opleidingen is volgens Bellingwout gegarandeerd: “De regie van alle vakken ligt bij de docenten van de eigen faculteit en de afspraak is dat maximaal de helft van het onderwijs door mensen uit de advocatuur wordt verzorgd. De afgestudeerden zijn gewoon master in het Nederlands recht en kunnen ook elders aan de slag. Wij zijn geen bedrijfsopleiding voor de advocatenkantoren hier.”
De master is gericht op de commerciële advocatuur. Het is anders dan de master Bedrijfsrecht, omdat je daarmee meestal aan de slag kunt als bedrijfsjurist. Voor de master vindt geen selectie plaats. Het is een doorstroommaster. Wel moet de student een stageplaats regelen bij één van deelnemende kantoren voordat deze wordt toegelaten tot de master. De opleiding is toegankelijk met een universitaire bachelor Rechtsgeleerdheid.
Anders dan LFS
Volgens Werkman sluit de master niet speciaal aan bij de onlangs opgerichte Law Firm School. De Law Firm School verzorgt de opleiding voor de advocaten van bijna dezelfde kantoren als die deelnemen aan deze master. Deze opleiding komt deels in de plaats van de opleiding door de Orde.
De deelnemende kantoren van de VU master zijn: Allen & Overy, Baker & McKenzie Amsterdam, Boekel De Neree, DLA Piper Nederland, Freshfields, Greenberg Traurig, Houthoff Buruma, Clifford Chance, Linklaters, Loyens & Loeff, NautaDutilh, Simmons & Simmons, Stibbe en Van Doorne.
De VU organiseert op 12 april een voorlichtingsdag over de Zuidas Master. Aanvang: 11.00 uur.