Als een voor rechtsbijstand verzekerde rechtzoekende ervoor kiest om zijn zaak door een externe advocaat te laten doen, dan kan hij die beslissing na het overschrijden van het kostenmaximum niet meer terugdraaien en de zaak alsnog door de advocaat in loondienst van de rechtsbijstandverzekeraar laten doen. Dat heeft de rechtbank Amsterdam in kort geding bepaald.
Het gaat in deze zaak om een werknemer een concurrentiebeding zou hebben overtreden. De werknemer heeft echter net als de werkgever een rechtsbijstandverzekering lopen bij DAS, en om die reden mag de werknemer op grond van de polisvoorwaarden kiezen tussen een advocaat in loondienst bij DAS, of een externe advocaat. Bij de keuze voor het laatste is hij gebonden aan een kostenmaximum van 12.500 euro.
De werknemer kiest voor een externe advocaat. Die denkt de klus te kunnen klaren binnen dat bedrag, maar dan wordt de werknemer in steeds meer procedures betrokken. Eerst drie (beslagprocedure, voorlopig getuigenverhoor en een bodemprocedure), later zes. Het kostenmaximum blijkt niet toereikend. In kort geding eist de werknemer dat óf de proceskosten worden vergoed, óf dat DAS de zaak terug in behandeling neemt.
Beide vorderingen worden door de rechtbank Amsterdam afgewezen. Volgens de voorzieningenrechter staat het DAS vrij om in haar polisvoorwaarden grenzen te stellen aan de te vergoeden kosten van de door de verzekerde zelf gekozen rechtshulpverlener. ‘Dat achteraf blijkt dat het door DAS rechtsbijstand gehanteerde kostenmaximum – vanwege de omvang van het geschil tussen [eiser] en Techware Sales – in dit specifieke geval niet toereikend is om de gehele zaak op kosten van DAS rechtsbijstand door een externe advocaat te laten behandelen, ofschoon dat wellicht wrang is, brengt niet met zich dat de vrijheid van [eiser] om een advocaat naar keuze in te schakelen is beperkt.’
Ten aanzien van het door DAS terugnemen van de zaak overweegt de rechtbank dat de overschrijding van het kostenmaximum voortvloeit uit de ‘(vrijwillige) keuze’ om een externe advocaat in te schakelen. Die keuze dient voor zijn rekening te blijven, aldus de rechtbank. ‘Dit geldt te meer, nu de polis niet in de mogelijkheid voorziet een geschil – nadat een externe advocaat dat geschil heeft behandeld en het kostenmaximum heeft bereikt – weer aan DAS rechtsbijstand terug te geven.’