Rechtenstudente Zehra Sariaslan van de Universiteit Utrecht won onlangs de verkiezing tot VN jongerenvertegenwoordiger. De andere kandidaten moesten het in de finale dik tegen haar afleggen. Zehra is degene die de komende twee jaar de stem van jongeren gaat laten horen bij de Verenigde Naties in New York. Wij stelden haar een aantal vragen.
Om het tot de finale te schoppen moest ze eerst door de schriftelijke selectie en vervolgens een debatronde. Daarna gingen zes kandidaten naar de volgende ronde, waarin iedereen twee weken lang zijn eigen campagne moest voeren. De drie jongeren met de meeste stemmen kwamen in de finale. Voor een groot publiek moesten ze daar in anderhalve minuut laten zien dat ze de beste kandidaat zijn. Zehra kreeg voor haar betoog over vrouwenrechten maar liefst 77% van de stemmen, die via sms, website en op het evenement UN&Me binnenkwamen.
77% van de stemmen… was de finale wel spannend?
”Ja, natuurlijk was het best wel spannend. De uitslag wordt over een paar uurtjes bekendgemaakt en je moet jezelf nog even laten zien. Het publiek had stembiljetten en hun stem telde dubbel. Je kon dus nog 500 stemmen winnen. De anderen waren heel erg goed, dus ik wist totaal niet wat ik kon verwachten.”
Wat gaat je functie inhouden?
”De komende twee jaar ben ik jongerenvertegenwoordiger. Dat betekent dat je de schakel bent tussen Nederlandse jongeren en politieke instanties. In mijn geval zijn dat de Verenigde Naties. Ik ga jongeren overal in het land opzoeken, ik ga lessen geven, gastcolleges op middelbare scholen en dergelijke. Ik ga achterhalen wat hun ideeën zijn en wat zij zouden willen dat de Verenigde Naties doen. Dat ga ik allemaal verwerken in mijn speech, die ik volgend jaar oktober moet houden bij de VN in New York. In januari ga ik naar New York voor een kennismakingsbezoek.”
Hoeveel tijd gaat het je ongeveer kosten?
”Ongeveer 20 uur per week. Dat is veel, maar het is ook een grote verantwoordelijkheid. Je bent gekozen, ik had een recordaantal stemmen. Dan moet je er hard tegenaan gaan. Maar het is zo leuk dat ik er met plezier zoveel uren aan werk.”
Hoe ga je dat doen met je studie?
”Ik moet nog twee vakken voor mijn bachelor, dus die hoop ik in januari te halen. Dan ga ik me een half jaar volledig bezighouden met mijn werk als jongerenvertegenwoordiger. In september begin ik dan aan mijn master. In oktober is alweer de verkiezing van de nieuwe jongerenvertegenwoordiger, waarvan ik dan de begeleider wordt. Dus dan gaat het wel samen. Wel moet ik me dan juist gaan voorbereiden op de speech van oktober.”
Denk je dat je iets aan je rechtenstudie hebt tijdens deze functie?
”Ja natuurlijk. Het draait om rechten. Of het nou vrouwenrechten zijn of het recht op drinkwater, het gaat allemaal over rechten. Ik doe weliswaar Nederlands recht, maar je ontwikkelt wel inzicht en begrijpt hoe je het allemaal moet aanpakken.”
En andersom, denk je dat je rol als jongerenvertegenwoordiger je verder op weg gaat helpen in de rest van je carrière?
”Ik denk dat het ontzettend goed staat op mijn cv. Je bouwt een netwerk op en je bent gekozen in een nationale verkiezing. Daarnaast doe je heel veel ervaring op. Dus ik denk dat dit mij zeker gaat helpen.”
Weet je al in welk rechtsgebied je je wil specialiseren of wat voor baan je wil?
”Ja, ik ga de master internationaal publiekrecht doen en ik zou wel een internationale politieke carrière willen. Dit sluit daar goed bij aan. Ik moet nog even uitzoeken wat ik precies wil, maar dat komt wel goed.”