Een twijfelachtige advocate, een van manipulatie verdachte rechter en een hennep telende boer zijn de hoofdfiguren binnen een grootschalig onderzoek naar corruptie binnen het gerecht van het Belgische Veurne. Nieuwste ontwikkeling: de advocate heeft een rechtbankverbod gekregen zolang het onderzoek naar corruptie binnen het Veurse gerecht loopt.
Volgens Vlaamse media werkte de advocate zich in de nesten nadat de cannabisboer stiekem een gesprek met haar had opgenomen, toen zij hem eind 2011 bijstond na zijn aanhouding voor de kweek van 3200 hennepplanten. Ze liet in het gesprek doorschemeren dat het prima mogelijk was om binnen het Veurnse gerecht rechters om te kopen en zo een gunstig vonnis te verkrijgen, als de man maar bereid was hiervoor tienduizenden euro’s op tafel te leggen. Hij vertrouwde zaak niet, had bovendien het geld niet en besloot van advocaat te veranderen.
De parket-generaal in Gent is momenteel bezig met een onderzoek naar het geluidsfragment waarop die uitspraak te horen is en naar de mogelijke corruptie van meerdere magistraten in Veurne. Uit het onderzoek moet ook blijken of de advocate daadwerkelijk een misdrijf heeft gepleegd. Deken – ofwel stafhouder – Joachim Vanspeybrouck heeft de advocate in afwachting van de uitkomsten voor tenminste drie maanden een paleisverbod opgelegd.
‘Trage rechter’
Het Gentse parket kreeg de opname overigens in handen dankzij de boer zelf, die afgelopen zomer uit het nieuws vernam over een ingesteld strafonderzoek door hetzelfde parket naar (ex)onderzoeksrechter Yves Vanmaele, vanwege manipulatie en mogelijke corruptie. Volgens de beschuldigingen zou Vanmaele meerdere malen dossiers bewust hebben gesaboteerd en als rechter partijdig hebben opgetreden. Hij stond ook bekend als ‘de trage rechter’: onder zijn supervisie verjaarden meerdere zaken, mogelijk opzettelijk. Vanmaele ging begin augustus met pensioen, na 27 jaar werkzaam te zijn geweest in de rechtbank van Veurne.
Dit nieuws deed de boer direct aan zijn gesprek met de advocate denken: hij diende een klacht in en besloot een boekje open te doen over de volgens hem ‘jarenlange corruptie’ van zowel de advocate als de rechter: hij vermoedt dat de twee samenspanden. Behalve het parket buigt inmiddels ook het hoogste Belgische rechtscollege, het Hof van Cassatie, zich over de zaak. Minister van justitie Turtelboom heeft al gesteld dat tuchtmaatregelen ‘onvermijdelijk zijn’ als corruptie in het gerecht van Veurne inderdaad bewezen wordt.
De advocate heeft tot nog toe overigens alle beschuldigingen aan haar adres ontkend: “Ik liet die man en zijn familie alleen maar in de waan dat er magistraten omkoopbaar waren. Ik deed dat om zo mijn erelonen betaald te zien.” De strafzaak van de boer moet nog plaatsvinden, maar wordt waarschijnlijk ondergebracht bij een andere rechtbank.