De onlangs door het Verbond van Verzekeraars aangenomen Kwaliteitscode Rechtsbijstand is summier op het punt van de vrije advocaatkeuze. “De regels rondom het inschakelen van een advocaat en het recht op vrije advocaatkeuze voor de klant zijn eenvoudig raadpleegbaar op de website en in de polisvoorwaarden van de rechtsbijstandverzekeraar.” Advocaat Leendert de Jong deed onlangs aangifte tegen de verzekeraars. Zijn stelling: “Verzekeraars moeten niet zozeer codes opstellen, ze moeten zich aan de wet houden.”
De door het Verbond aangenomen gedragscode moet er “onder andere voor zorgen dat het voor de klant duidelijk is dat de verzekeraar de regie neemt en heeft in de rechtshulp tijdens een zaakbehandeling,” aldus het persbericht. De code is in zijn algemeenheid bedoeld “om in het belang van de klant de kwaliteit van de juridische dienstverlening door de verzekeraar te kunnen toetsen en te waarborgen”. De code gaat in per 1 april 2011.
Advocaat Leendert De Jong deed begin december aangifte tegen de verzekeraar wegens “structureel bedrog, oneerlijke mededinging en deelname aan een criminele organisatie door verzekeringsmaatschappijen, het Verbond van Verzekeraars, en de medeplichtigheid daaraan van de Autoriteit Financiële Markten als toezichthouder”. Het bedrog houdt “in dat gedurende twintig jaar aan verzekerden van rechtsbijstand het recht op vrije advocaatkeuze wordt onthouden in juridische procedures waarvoor geen verplichte vertegenwoordiging door een advocaat is vereist, zoals bij de kantonrechter of bestuursrechter of in administratief bezwaar en beroep op een bestuursorgaan.” aldus De Jong in een destijds uitgebracht een persbericht.
De nu aangenomen code spreekt hem niet aan. Volgens De Jong moeten verzekeraars zich niet verschuilen achter gedragscodes, maar “zich gewoon aan de wet houden”. Over de stand van zaken ten aanzien van de aangifte kan hij nog niet zoveel nieuws melden. “De aangifte ligt bij het Functioneel Parket. Ik heb nog geen inhoudelijke reactie gekregen.”
Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie schreef onlangs aan de Tweede Kamer dat de rechtsbijstandverzekeraars zijns inziens “voldoende uitvoering” geven aan de vrije advocaatkeuze. Volgens Opstelten zijn maatregelen niet nodig. Een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars laat weten dat het Verbond de procedure ten aanzien van de aangifte afwacht.