Rechtenstudenten vinden de arbeidsmarkt ongunstiger dan vorig jaar en zijn er negatiever over dan de gemiddelde WO-student. Wel verwachten meer rechtenstudenten hun eerste baan te vinden in de branche waarin ze willen werken. Dat blijkt uit het Ebbinge Studenten Onderzoek Nederland 2012 onder 363 rechtenstudenten.
Hoewel het onderzoek is bedoeld als imago-onderzoek voor potentiële werkgevers, zijn uit de resultaten van de enquête ook voor de studenten en de beroepsgroep zelf interessante gegevens af te leiden. Te beginnen met de samenstelling van de groep rechtenstudenten in Nederland. Zo is bijna tweederde van de respondenten (63,9%) van het vrouwelijke geslacht en kan 31,1 procent zich een high potential noemen, op basis van CV en met een gemiddeld studiecijfer van een 7,5 of hoger. Het algehele gemiddelde studiecijfer ligt ook zeker niet laag: 7,3.
Privaatrecht
Van de 363 rechtenstudenten die de enquête invulden, studeert tweederde Nederlands recht. De rest studeert Internationaal en/of Europees recht (14,2%), Notarieel recht (7,4%), Fiscaal recht (6,5%) of een combinatie van recht/management/economie/maatschappij (5,6%).
Binnen het Nederlands recht vormen de studenten die Privaatrecht studeren de grootste groep met 56,8 procent. Daarna volgen Ondernemingsrecht en Strafrecht met respectievelijk 36,1 en 21,8 procent. De andere specialisaties liggen tussen de 6,1 (Economisch recht) en 17 procent (Arbeidsrecht).
Negatiever over arbeidsmarkt
De vraag ‘Wat vind je als (toekomstig) werknemer op dit moment van de arbeidsmarkt?’ wordt dit jaar door een stuk meer rechtenstudenten negatief beantwoord. 14,3 procent vinkt ‘zeer ongunstig’ aan en maar liefst 41 procent ‘ongunstig’. Samen ziet dus meer dan de helft (55,3%) van de rechtenstudenten het somber in. Vorig jaar was dat nog 32,2 procent en ging slechts 4,3 procent voor de optie ‘zeer ongunstig’.
Vergeleken met andere WO-studenten zijn rechtenstudenten bovendien nog iets negatiever. Van de WO-studenten is 43,4 procent (zeer) negatief over de arbeidsmarkt. Toch is ook onder hen een grote daling in het vertrouwen te zien vergeleken met eerdere jaren. Vlak voor de crisis, in 2008, zag vrijwel iedereen (98,2%) het nog positief, sinds 2009 is dat flink veranderd. Het vertrouwen leek tot vorig jaar echter weer een beetje te stijgen, maar nu wijzen de resultaten erop dat studenten inzien dat de malaise langer duurt dan gedacht.
De enquête peilde ook hoeveel studenten verwachten hun eerste baan te vinden in de branche waarin ze graag willen werken. Rechtenstudenten blijken daarin juist wel positiever te zijn. 90% heeft die verwachting, tegenover 83,1 procent van de andere WO-studenten.
Uitdagende functie
De hoogte van het salaris dat rechtenstudenten verwachten te gaan verdienen na hun studie is de laatste jaren redelijk stabiel gebleven. Voor een startersfunctie vindt de gemiddelde rechtenstudent een jaarsalaris van 33.246 euro passend. Na drie jaar werken is volgens hen 46.855 euro redelijk. Ook in vergelijking met de andere WO-studenten verschillen die verwachtingen slechts enkele tientjes tot maximaal 550 euro op jaarbasis.
Belangrijker dan salaris vinden rechtenstudenten dat de functie uitdagend is. Dat punt staat op nummer 1 van de aspecten die belangrijk zijn bij het kiezen van een werkgever. Daarna volgen goede opleidingsmogelijkheden en een goede balans tussen werk en vrije tijd. Het salaris staat op nummer 6.
Het jaarlijkse onderzoek van Ebbinge & Company wordt sinds 2004 uitgevoerd en het is onderdeel van een breder onderzoek naar de populariteit van werkgevers onder studenten. Bedrijven kunnen een op maat gemaakte rapportage aanschaffen en op het imago-onderzoek hun recruitmentstrategie afstemmen.
Lees hier het hele rapport.
Bron: Ebbinge Studenten Onderzoek Nederland 2012