Rechtenstudenten hebben weer wat meer vertrouwen in de arbeidsmarkt en verwachten een hoger salaris dan vorig jaar, maar ook hoger dan de gemiddelde WO-student. Dat blijkt uit het Ebbinge Studenten Onderzoek Nederland 2011 onder 323 rechtenstudenten.
Het onderzoek is bedoeld als imago-onderzoek voor potentiële werkgevers, zoals advocatenkantoren en overheden, die met het rapport hun wervingsstrategie kunnen bepalen. Voor de rechtenstudent zijn de resultaten echter interessant om zich te spiegelen aan gemiddelden en meer inzicht te krijgen in de samenstelling van hun studiegenoten. Zo is 67,8 procent van de respondenten van het vrouwelijke geslacht en kan 22,6 procent een high potential genoemd worden, met een gemiddeld studiecijfer van een 7,5 of hoger. Het gemiddelde van de onderzoeksgroep ligt op 7,2.
Nederlands recht
Uit de resultaten blijkt dat bijna driekwart (72,1%) van de respondenten Nederlands recht doet. De rest studeert fiscaal (12,4%), notarieel (12,7%), internationaal/Europees recht (11,8%) en/of (een variant van) Mannagement Economie en Recht (11,5%).
Binnen het Nederlands recht studeert 35,3 procent privaatrecht en 24,8 procent bedrijfs-/ondernemingsrecht. Daarna volgt het strafrecht met 13,9 procent en liggen de percentages van procesrecht, economisch recht, staatsrecht, bestuursrecht, intellectuele eigendom en arbeidsrecht oplopend tussen de 5 en 9,6 procent.
Arbeidsmarkt
Dit jaar hebben rechtenstudenten over het algemeen een iets minder negatieve houding tegenover de arbeidsmarkt dan vorig jaar; 32,2 procent ziet de arbeidsmarkt op dit moment als (zeer) ongunstig, tegenover 41 procent vorig jaar. Ze zien het wel een stuk minder positief in dan WO-studenten: daar komt het percentage op 22,4 uit. Vergeleken met 2008 is er bovendien veel veranderd. Toen was nog meer dan 99 procent van de rechtenstudenten positief ten opzichte van de arbeidsmarkt. De crisis heeft daar natuurlijk alles mee te maken. Toch denkt nu 19 procent van de deelnemers dat de crisis voorbij is, tegenover 14 procent vorig jaar.
Startsalaris omhoog
Uit antwoorden op de vraag naar welk startsalaris rechtenstudenten passend vinden blijkt, net als eerdere jaren, dat ze dat in vergelijking met WO-studenten iets hoger inschatten. Voor zowel rechten- als andere WO-studenten geldt dat het verwachte startsalaris, en het salaris na drie werkzame jaren, (iets) hoger is dan in 2010 en 2008. De precieze hoogte ervan is te bekijken in het originele rapport van het onderzoek, dat hieronder te raadplegen is bij ‘Meer informatie’.
Toekomstige baan
Een baan moet voor rechtenstudenten vooral uitdagend zijn, vindt de helft van de deelnemers (50,2%). Belangrijker dan WO-studenten vinden rechtenstudenten daarnaast goede opleidingsmogelijkheden, een goede balans tussen werk en vrije tijd en coaching en begeleiding. De meest populaire potentiële werkgever is nog altijd de rechterlijke macht. Advocatenkantoor Loyens & Loeff staat – net als in 2008 – op de tweede plaats, direct gevolgd door Houthoff Buruma (van plaats 6 naar 3). Op 4 komt het Ministerie van Justitie en op 5 advocatenkantoor Stibbe.
In het originele rapport zijn alle resultaten in grafieken en diagrammen weergegeven, zodat je snel een overzicht krijgt en eenvoudig kunt vergelijken.