De Limburgse advocaat André Beckers gaat in cassatie tegen de uitspraak van de rechtbank Rotterdam waarin wordt geoordeeld dat de doorbreking van het verschoningsrecht in een witwaszaak jegens hem gerechtvaardigd is. Justitie kan de documenten van de advocaat pas bestuderen als ook de Hoge Raad de inbeslagname goedkeurt.
witwaspraktijken
Justitie verwijt Beckers betrokkenheid bij schimmige financiële transacties tussen hem, Ria E. (de vriendin van de in 2005 geliquideerde John Mieremet) en Willem Endstra. Het zou gaan om witwaspraktijken. Het Openbaar Ministerie deed op 29 maart vorig jaar een inval in zijn kantoor. Beckers’s bezwaar tegen de inbeslagname is, naar blijkt uit het vonnis van de Rotterdamse rechter ongegrond.
Wanneer de cassatiezaak bij de Hoge Raad dient, is nog niet vastgesteld. De advocaat van Beckers wil geen mededelingen doen over de zaak, evenals Beckers zelf: “geen commentaar”.
criminele context
De recherche heeft bij de inval in het kantoor van Beckers verschillende digitale documenten in beslag genomen. Hij beriep zich op zijn verschoningsrecht en wilde de stukken terug hebben van justitie. De rechter van de raadkamer in Rotterdam verklaart zijn beklag echter ongegrond. “Er is sprake van zeer uitzonderlijke omstandigheden die een doorbreking van het verschoningsrecht rechtvaardigen,” aldus de rechtbank. Volgens de rechter moet de klager op de hoogte zijn geweest “van de criminele context waarin deze transacties plaatsvonden”. Ook stelt de rechtbank dat Beckers. “steeds als advocaat nauw betrokken is geweest bij de totstandkoming van een aantal transacties waarvan in dit onderzoek vermoed wordt dat dit witwastransacties zijn”.
André Beckers ontkent in zijn verweer “iedere wetenschap van de vermoedelijke aard van het geschil en de overeenkomst tussen Ria E. en Endstra en de afpersingen”. De rechter heeft hier geen boodschap aan en verwijst naar heimelijke opnamen – uitgezonden door Peter R. de Vries – waarin Beckers. samen met zijn cliënt Mieremet ten burele van Endstra in gesprekken overeenkomt dat de laatste 50 miljoen gulden belegd geld en een boete van 5 miljoen moet terugbetalen aan Mieremet.