De website Openbareverkopen.nl BV heeft door de overname van veilingaankondigingen van Internetnotarissen (www.veilingnotaris.nl) – betreffende onroerend goed – inbreuk gemaakt op het databankenrecht van laatstgenoemde. “Openbareverkopen daarentegen heeft met haar handelwijze in korte tijd en op eenvoudige wijze geprofiteerd van de commerciële waarde van de databank van Internetnotarissen, waardoor zij schade heeft toegebracht aan de door Internetnotarissen verrichte investeringen,” aldus het Hof Arnhem in een arrest van 24 juni jongstleden.
Openbareverkopen liet diverse notarissen (Fokkema Linzen Notarissen, HSM Notarissen, Notariskantoor Poort, Böggeman Kollhof Van Lenning Notarissen en Koch Notarissen) per brief weten dat aankondigingen van veilingen van onroerend goed kosteloos op de website waren opgenomen. De in eerste instantie gebruikte zinsnede: “Zoals afgesproken nemen we de aankondigingen van uw kantoor kosteloos over” werd later vervangen door de zinsnede: “Zoals met u besproken hebben wij uw aankondigingen kosteloos op onze website vermeld”. De betreffende aankondigingen werden overgenomen van de website veilingnotaris.nl van Internetnotarissen. De notarissen, alsmede CMS Derks Star Busmann, verleenden Internetnotarissen volmacht om hun belangen (auteursrechten en eventuele andere rechten) te behartigen.
Volgens het Hof moet eerst worden bepaald of er sprake is van een beschermde databank. Daarvoor geldt een “nauwkeurig criterium”, te weten “dat de verkrijging, de controle of de presentatie van hun inhoud in kwalitatief en kwantitatief opzicht getuigt van een substantiële investering”. Aan de hand van winst- en verliesrekeningen heeft Internetnotarissen volgens het Hof aangetoond dat er de afgelopen jaar meer dan vijf ton is geïnvesteerd in de website. Die stelling is door Openbareverkopen “onvoldoende weersproken”, stelt het Hof.
De objectbeschrijvingen (kavel, indeling woning, ligging) zijn volgens het Hof geen auteursrechtelijk beschermde werken. “Anders dan de notarissen hebben aangevoerd kunnen de hier gebezigde woordkeuze en redactie niet als (voldoende) oorspronkelijk worden aangemerkt,” stelt het Hof. Dat ligt weer anders voor de eveneens overgenomen foto’s: die genieten auteursrechtelijke bescherming wegens de begrenzing van het onderwerp, de positie van waaruit is gefotografeerd, de opnamehoed, lichtval en het moment waarop de foto is gemaakt.
Openbareverkopen moet zich op straffe van een dwangsom van € 10.000 per dag onthouden van verder inbreuken op het databankenrecht van Internetnotaris, aldus het Hof. (10 juli 2008)