Universiteiten zijn vaak nog nauwelijks bezig met de Varkensgriep. De meeste hebben geen scenario’s klaarliggen voor als de tacohoest langskomt. Er bestaat ook veel onduidelijkheid over wie de beslissingen neemt bij calamiteiten. Uni’s: “We wachten tot de GGD belt.” GGD: “We bellen niet.” Het eerste griepgeval op de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is inmiddels een feit.
In tegenstelling tot wat veel universiteiten denken blijft de GGD maar tot op een bepaald punt in de pandemie actief in advisering tot sluiting van instellingen als universiteiten. De meeste Uni’s geven aan te wachten op een signaal van de GGD of andere instanties. “als er duizenden gevallen zijn, dan is het voor de GGD niet meer te behappen en is onze rol uitgespeeld,” zegt woordvoerder van de GGD, Martin Hommenga.
Hommenga legt uit dat de GGD alleen nog in deze prille fase van de pandemie individuele instellingen advies geeft tot sluiting: “Nu kun je nog overleggen en bepalen waar je gericht actie onderneemt om de verspreiding te vertragen. Zoals bij de basisschool in Amsterdam waar eerder deze week een griepgeval werd vastgesteld. We proberen te rekken tot de zomervakantie.”
De woordvoerder zegt dat de GGD met tijdrekken stopt “als het moment komt dat het geen zin meer heeft. Instellingen als Universiteiten moeten dan zelf de beslissing nemen om de deuren te sluiten.”
De meeste universiteiten zijn zich duidelijk niet van bewust van die eigen verantwoordelijkheid, en wachten op een sein van de GGD, zeggen diverse woordvoerders van de Uni’s gevraagd naar actieplannen.
Alleen de Universiteit Maastricht en de Radboud Universiteit Nijmegen hebben zich goed voorbereid. Daar zijn maatregelen geïnventariseerd in geval van besmetting en heeft men goed contact met de GGD of eigen medische dienst en snapt men de onderlinge rolverdeling en wie waarvoor verantwoordelijk is. Het College van Bestuur van de beide Uni’s beslist uiteindelijk wat er gebeurt bij specifieke gevallen.
Geen enkele ondervraagde Universiteit is er verder erg mee bezig. Tilburg: “We zijn er niet op voorbereid.” Een woordvoerster van de Universiteit Utrecht vindt dat we met onze vragen over de griep “op de feiten vooruit lopen.”
Het omgekeerde is het geval want de feiten lopen voor Utrecht uit. In Groningen is al een besmettingsgeval meldt RTV Noord. Een student van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), Roderick Tingen, kwam vorige week donderdag terug van een vakantie in de VS. Een paar dagen later voelde hij zich plotseling niet lekker. Zijn huisarts stuurde hem naar de GGD en na enkele tests bleek dat Tingen de Mexicaanse griep heeft. Hij moet nu tien dagen in quarantaine blijven op zijn studentenkamer.
Piet Bouma, hoofd communicatie van de RUG wist gisteren nog niet zeker of de student ook een RUG-student is. “Dat zoeken we uit.” Bouma vindt het prematuur om nu al te denken aan sluiting: “We wachten de adviezen van de GGD af. Protocollen voor de griep hebben we niet.” Hij laat wel weten, net als de andere woordvoerders dat mocht de school dicht moeten zou dat zonder precedent zijn en een enorme organisatorische ingreep betekenen.
Het RIVM verwacht dat de griep in de zomer relatief inactief wordt door het warme weer, maar in het najaar weer de kop op zal steken.