Nederlandse strafadvocaten gaan in de eerste twee weken van januari 2020 massaal over tot een piketstaking. Zij omarmen hiermee een oproep om 1 t/m 15 januari 2020 op te geven als verhinderdata en zodoende niet beschikbaar te zijn voor bijstand aan verdachten bij politieverhoren. De NOvA ondersteunt de actie en roept alle piketadvocaten op om mee te doen.
De oproep is afkomstig van advocaat Robert Malewicz, die hij vorige week woensdag op Twitter plaatste na een herinnering van de Raad voor Rechtsbijstand om voor 1 oktober 2019 verhinderdata voor 2020 op te geven. “Misschien een goed actiepunt om Sander Dekker een wat steviger signaal te geven: ALLE piketadvocaten geven de eerste twee weken van januari 2020 op als verhinderdatum!” tweet hij.
#ikpiketnietlanger
‘Wij doen mee’ en ‘I’m in!’, luidden meerdere Twitter-reacties van advocaten en kantoren uit het hele land – voorzien van de hashtag #ikpiketnietlanger – onder het bericht van Malewicz. Ook zijn kantoor Cleerdin & Hamer (circa veertig advocaten) schaart zich achter het idee: “Alle strafrechtadvocaten van Cleerdin & Hamer steunen dit plan en zullen hun afwezigheid van 1 t/m 15 januari 2020 in het piketrooster aangeven. We hopen dat elke strafrechtadvocaat deze actie steunt.”
De Nederlandse Orde van Advocaten en de verenigingen voor strafrechtadvocaten NVSA en NVJSA schaarden zich direct achter de actie. Zij roepen alle piketadvocaten op om mee te doen. Een voorwaarde van enkele advocaten is dat de voltallige strafrechtadvocatuur meedoet aan de stakingsactie. “Wij doen mee op voorwaarde dat de hele boel plat gaat, zo niet dan is het een lachertje en wordt alleen maar duidelijk dat solidariteit ontbreekt,” aldus Peter Plasman.
Buitenhof
Met deze actie hopen de advocaten minister Dekker voor Rechtsbescherming onder druk te zetten om snel de vergoedingen voor sociaal advocaten te verhogen. Een optreden van de minister in Buitenhof van zondag, waarin hij herhaalde dat de sociale advocatuur het met minder moet doen, heeft de bereidheid tot staken alleen maar vergroot, aldus talloze Twitter-reacties.
De Tweede Kamer nam vorige week een motie aan waarin het kabinet wordt verzocht snel te onderzoeken waar de hoogste nood binnen de sociale advocatuur zit. In de afgelopen paar jaar zijn honderden sociaal advocaten gestopt.
Een recente actie van jeugdrechtadvocaten had snel effect: zo’n tien dagen nadat zij hadden aangekondigd geen minderjarigenpiket meer te doen à 150 euro per politieverhoor – tevens de vergoeding voor bijstand aan meerderjarige verdachten -, besloot Dekker de vergoedingen voor bijstand bij deze verhoren alsnog te verhogen. Vooralsnog houdt hij echter vast aan een maximum bedrag van 400 miljoen euro voor de gefinancierde rechtsbijstand. In de komende jaren wil hij eerst het stelsel vernieuwen, zei de minister recent in de Tweede Kamer.