
De NOvA heeft de hoogte van de financiële bijdrage voor 2025 vastgesteld. De laagste tarieven gaan omlaag, het hoogste tarief fors omhoog. “Op basis van deze solidariteitsgedachte dragen de sterkste schouders de zwaarste lasten en levert iedereen binnen de balie naar draagkracht een evenredige bijdrage aan de sociale advocatuur.”
De tarieven zijn verdeeld over vijf inkomensklassen. Wie uiterlijk drie jaar op het tableau is (categorie 1) of maximaal veertigduizend euro verdiend (categorie 2) betaalt in 2025 291 euro aan de NOvA.
Advocaten die jaarlijks tussen de veertig- en tachtigduizend euro verdienen (categorie 3) betalen dit jaar 581 euro. Wie een jaarinkomen van tachtig- tot honderdtwintigduizend euro heeft (categorie 4), betaalt in 2025 1.162 euro. De grootverdieners die meer dan honderdtwintigduizend euro toucheren (categorie 5) dragen dit jaar 1.744 euro bij aan de NOvA-kas.
In 2024 betaalden advocaten die minder dan veertigduizend euro verdienden 339 euro aan de NOvA. De bijdrage voor iedereen boven die inkomensgrens was 1.038 euro.
Geen bezwaar mogelijk
Advocaten kunnen de factuur voor de financiële bijdrage aan de NOvA deze week per mail verwachten. Anders dan tegen de indeling in inkomenscategorie eerder dit jaar, is tegen de factuur voor de financiële bijdrage geen bezwaar op basis van de Awb meer mogelijk.
Waar gaat het geld naar toe?
an de financiële bijdrage aan de NOvA gaat in 2025 het grootste deel (26%) naar de bekostiging van de tuchtrechtspraak (hof en raden van discipline). Vlak daarna (24%) volgt het toezicht op de advocatuur, opgebouwd uit de kosten van het college van toezicht en het dekenberaad. De andere helft gaat naar de uitvoering van de overige wettelijke taken van de NOvA, zoals de registratie van advocaten, wetsadvisering en kwaliteitsbewaking.