Het Reglement Beperking uitbetaling derdengelden bij onroerend goed wordt vanaf 1 augustus 2011 van kracht. Daarin wordt bepaald dat een notaris het honorarium van een adviseur die bij de akte is betrokken direct mag uitbetalen op de rekening van die adviseur. Het reglement is niet beperkt tot onroerend goed-transacties, maar ziet op alle transacties waarbij een notaris betrokken is.
Het Reglement vervangt de Beleidsregel Beperking uitbetaling derdengelden (BUD), die in 2008 werd gemaakt om maatregelen te nemen tegen fraude in onroerendgoedtransacties. In de toelichting heeft het bestuur van de KNB de invullin van het begrip ‘gebruikelijk honorarium’ van een bij de akte betrokken bemiddelaar of adviseur laten vervallen. Het wordt in de nieuwe beleidsregel aan het oordeel van de notaris gelaten of het opgegeven bedrag als honorarium mag worden uitbetaald.
Op de site van het Verzekeringsblad is te lezen dat het de notaris daarnaast niet langer is toegestaan om van de geldsom andere leningen dan die van hypotheek, pand of bepaalde overbruggingskredieten af te lossen, dan wel openstaande schulden te voldoen. Evenmin mag geld worden overgemaakt ten titel van schenking aan bijvoorbeeld de kinderen of in een andere verhouding dan waarin partijen zijn gerechtigd. Bijvoorbeeld bij gezamenlijke eigendom mag niet aan de ene gerechtigde 100% worden uitbetaald; zijn partijen in het kader van een verrekening bij het einde van een huwelijk of samenleving anders overeengekomen, dan mag overeenkomstig die verrekening worden uitbetaald, mits van deze verrekening blijkt uit een door partijen ondertekend stuk.
Het voornemen van de KNB om de uitbetaling van derdengelden te beperken en een ‘gebruikelijk honorarium’ voor adviseurs en makelaars vast te stellen, stuitte op fel verzet van intermediairorganisaties Adfiz en OvFD (Organisatie van Financiële Dienstverleners). Volgens de KNB moest dit honorarium maximaal 1,5% zijn van de hoofdsom of €2600,-. De twee koepels vonden dat notarissen hiermee op de stoel van de toezichthouder zouden gaan zitten.