Advocaat Erik Thomas is schuldig aan belediging van de rechercheur tegen wie hij tijdens een getuigenverhoor ‘sukkel’ had gezegd. Dat heeft de rechtbank in Breda dinsdag bepaald. ‘Teleurstellend’, zo ervaart hij de uitspraak. “De rechtbank is amper ingegaan op de grenzen van het toelaatbare.”
Thomas heeft echter geen strafmaatregel opgelegd gekregen: de door het OM geëiste som van 500 euro hoeft hij niet te betalen. Wel moet hij een immateriële schadevergoeding van 75 euro aan de politieagent voldoen.
Op basis van verklaringen van de advocaat zelf en meerdere getuigen achtte de rechter bewezen dat Thomas de rechercheur inderdaad heeft beledigd, dit vanwege de context waarin hij de voor iedereen hoorbare opmerking verzuchtte. Het getuigenverhoor in de omvangrijke drugszaak ‘Caribe’ verliep zo stroef en moeizaam dat de advocaat op gegeven moment ‘sukkel’ verzochte, en dit woord op verzoek nog eens hardop herhaalde.
De rechtbank noemt de belediging van Thomas weliswaar ongepast, maar heeft besloten geen straf op te leggen vanwege de lange duur van de behandeling van de zaak (ruim vier jaar) en omdat de advocaat geen strafblad heeft. “De uitspraak komt op me over als ‘polderen’,” zegt Thomas desgevraagd in een reactie.
Desalniettemin is hij teleurgesteld. “Zeker omdat de rechtbank mijns inziens enkele punten onvoldoende heeft meegewogen: de invloed van frustratie in die situatie, maar vooral een discussie over de bandbreedte van wat wel of niet toelaatbaar is om te zeggen in dergelijke gevallen. Waar ligt de grens nu precies? Dat is een cruciale vraag, zeker als je ziet dat een klacht over een officier van justitie die een verdachte in zijn requisitoir een ‘laffe loser’ noemde onlangs niet-ontvankelijk is verklaard.”
De zaak heeft in totaal ruim vier jaar in beslag genomen. Nadat de agent in 2009 aangifte had gedaan van belediging, wilde het OM de advocaat aanvankelijk niet vervolgen voor zijn uitlating. Het gerechtshof verklaarde een klacht hierover van de agent echter gegrond, waarna het OM alsnog tot vervolging overging.
Of Thomas het nu nog tot een hoger beroep laat komen, weet hij niet. “Ik heb nog een paar nachten nodig om dit te laten bezinken. Juridisch gezien is er zeker iets voor te zeggen, aan de andere kant is wijsheid misschien belangrijker. Ik krijg namelijk al jaren voortdurend de vraag waar gaat dit eigenlijk over?”