In de rubriek ‘Uitgelicht’ wordt een artikel uit een juridisch praktijktijdschrift open access gedeeld. Dit keer is dat het artikel van Stefan Kleijer en Boy Stenden uit Tijdschrift Arbeidsrechtpraktijk (TAP), waarin ontbinding van de arbeidsovereenkomst wegens (ernstige) wanprestatie centraal staat.
Sinds de inwerkingtreding van de Wet werk en zekerheid (Wwz) houdt ontbinding van de arbeidsovereenkomst wegens (ernstige) wanprestatie houdt de gemoederen bezig. Inmiddels is bijna tien jaar verstreken en is de nodige rechtspraak over art. 7:686 BW verschenen. Voor dit artikel zijn 118 uitspraken geanalyseerd waarin een beroep is gedaan op (ernstige) wanprestatie.
Serieuze slagingskans
Uit de analyse van de rechtspraak volgt dat slechts in 4 procent van de (gepubliceerde) uitspraken een beroep wordt gedaan op art. 7:686 BW. Dit terwijl art. 7:686 BW bij bepaalde werkgeversverzoeken een serieuze slagingskans heeft. Bij werknemersverzoeken blijkt in de praktijk de slagingskans beperkter te zijn, maar betoogd kan worden dat door lagere rechters veelal een te zwaar toetsingskader wordt aangehouden voor de beoordeling van een werknemersverzoek.
Ondanks de beperkte slagingskans zijn er enkele kenmerken/voordelen die ervoor pleiten om ook voor werknemers art. 7:686 BW in de advisering mee te nemen.
De auteurs zijn mr. S.W. (Stefan) Kleijer, Advocaat arbeidsrecht bij Dirkzwager N.V. en mr. B.M.C. (Boy) Stenden, Advocaat-partner arbeidsrecht bij Law&Pepper Advocaten
Nieuwsgierig naar het artikel? Klik hier voor de open access-versie binnen Sdu OpMaat.