In deze serie op Rechtenstudie.nl interviewen we elke keer een ‘Uitblinker’. De redactie beschouwt die student als uitblinker die iets bijzonders heeft gedaan. Dat kan een prestatie tijdens de studie of op het werk zijn, maar ook een opmerkelijke hobby of bizarre interesse. Deze keer aandacht voor Paul de Kuijer, rechtenstudent in Leiden. Paul is uitgeroepen tot Young European of the Year. Deze prijs wordt toegekend aan jongeren tussen 18-28 jaar die zich op succesvolle wijze hebben ingezet voor Europese integratie. Paul is de eerste Nederlander die deze prijs in ontvangst mocht nemen.
Wat maakt jou een uitblinker?
“Ik zie mij zelf niet zozeer als uitblinker. Ik ben in positieve zin opgevallen omdat ik al vanaf de middelbare school bezig ben met het maatschappelijk bewustzijn en probeer mijn leeftijdsgenoten daarin te betrekken. In die tijd organiseerde ik al politieke debatten en simulatieparlementen. Op de universiteit heb ik hieraan vervolg gegeven met een Europees Studentenparlement. Voor 125 Nederlandse en Vlaamse studenten organiseerden wij een simulatiecongres annex denktank . De studenten waren verdeeld over vijf verschillende commissies die vergaderden over een bepaald thema. Aan de orde kwam onder andere hoe de studenten zouden willen dat Europa zou worden bestuurd.”
Hoe ben je uitblinker geworden?
“Door de verschillende projecten die ik heb georganiseerd ben ik ben inmiddels redelijk bekend met de mensen in Den Haag die te maken hebben met Europese en internationale zaken. Zodoende ben ik door een Duitse diplomaat die ik heb leren kennen voorgedragen voor deze prijs. Ik wil graag mijn leeftijdsgenoten een maatschappelijk platform bieden. In de kroeg heb je het wel eens over politiek, maar dat gaat niet zo heel ver. Door zo’n congres kunnen ze dieper ingaan op de theorie.
Ik heb mijzelf in 2004 ook verdiept in de Europese Grondwet. Ik ben toen op persoonlijke titel, niet verbonden aan enige politieke partij, campagne gaan voeren in Nederland en Luxemburg met als doel mensen te informeren over wat er nou precies in de Europese Grondwet stond. Er waren toen en er zijn nu nog steeds veel vooroordelen. Mensen dachten bijvoorbeeld dat deze Europese Grondwet in de plaats zou komen van onze eigen grondwet. Ik heb hen geprobeerd duidelijk te maken dat dit niet zo is. Met mijn achtergrond als rechtenstudent heb ik geprobeerd hen een passend antwoord te geven. Dit werd door de organisatie die mij de titel heeft gegeven van Young European of the Year erg gewaardeerd. Het onderwerp is namelijk niet zo populair, laat staan het uitleggen daarvan.”
De jury roemde je vooral voor je ‘buitengewone en duurzame bevordering van het Europese bewustzijn in een tijd waarin “euroscepsis” een zekere intellectuele chic lijkt te hebben’.Wat is jouw reactie hierop?
“Er was een aantal jaar terug een hele ophef over de invoering van de Europese Grondwet en Nederland heeft massaal tegengestemd. Het werd toen erg mooi gevonden om tegen de Europese Grondwet en verdere Europese integratie te zijn en dat is nog steeds zo. De jury waardeerde dat ik tegen de stroming in ging en bleef staan voor mijn idealen.”
Wat zijn je drijfveren?
“Eigenlijk dat ik vanaf jongs af aan in een gelukkige omgeving ben geboren en opgegroeid. Een omgeving/ land waarin vrede, welvaart, veiligheid en rechtstaat heel gewoon lijken te zijn. Ik besefte dit eerst niet, maar later op de middelbare school werd ik mij er meer en meer bewust van. Toen heb ik besloten dat ik ook een steentje wilde bijdragen aan de maatschappij en er niet alleen maar van wilde profiteren. Veel wordt in Nederland gezien als vanzelfsprekend. Maar deze dingen zijn in andere landen helemaal niet zo vanzelfsprekend. Daar moeten we in ons handelen ook bij stilstaan.”
Hoe ziet jou wereld er over 10 jaar en over 40 jaar uit?
“Ik ga in januari naar het buitenland via het Erasmus programma. Na de zomer begin ik aan mijn master. Op dit moment vind ik teveel interessant. De advocatuur vind ik heel erg interessant: problemen onderzoeken en oplossen Maar diplomatie en politiek trekken mij ook heel erg. Dus op dit moment staat het nog open voor mij wat ik na mijn studie wil gaan doen.
Aan het einde van mijn leven wil ik wel iets hebben gedaan dat een blijvende bijdrage aan de maatschappij heeft geleverd. Iets op mijn eigen bescheiden manier, dat hoeft niet per se iets groots te zijn, maar wel iets blijvends voor de maatschappij.”
Wie is jou held en wat zou je hem/haar willen vragen?
“Er zijn veel mensen waar ik respect voor heb. Als ik iemand zou moeten kiezen dan is dat onze vorstin, koningin Beatrix. Zij bevindt zich als koningin in een moeilijke positie. Ze heeft in haar functie te maken met allerlei beperkingen, maar geeft tegelijkertijd haar ambities een kans en durft zich ook uit te spreken voor een sterker Europa. Ze speelt een belangrijke rol in ons land. Een vraag die ik haar zou willen stellen is of ze binnen haar functie, met al zijn beperkingen, al haar ambities kwijt kan.”
Wat is je motto of levensspreuk of andere wijze woorden?
“Vooral genieten van kansen die je krijgt en voel je niet schuldig dat je deze kansen krijgt. Maar vergeet tegelijkertijd niet dat er een andere kant is en blijf beseffen wat je positie is. Verbind hieraan je conclusies en doe iets voor je medemens en de maatschappij.”
Heb je nog tips voor studenten?
“Richt je niet alleen op je studie. Een diploma heb je nou eenmaal nodig. Academische ontwikkeling is van belang voor je ontwikkeling als persoon. Maar doe naast je studie vooral iets wat je interesseert en niet alleen omdat het mooi staat op je CV. Ben actief en beperk je niet alleen tot de studieboeken.”
Wat ga je met de prijs van 5000,- doen?
“Het prijzengeld van 5000,- zal ik gaan besteden aan een stage die ik bij de Europese Commissie of het Europees Parlement ga lopen. Waarschijnlijk zal dit na afronding van mijn master zijn. In de tussentijd blijf ik op zoek naar nieuwe uitdagingen en nieuwe kansen. Ik ben niet de persoon om op de bank voor de tv mijn studententijd door te brengen, ik zoek altijd nieuwe ontplooiingsmogelijkheden.”