De man die opdracht gaf voor de granaataanslag op het Amsterdamse advocatenkantoor Sorko & Swane in juni 2010, is vrijdag veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf. Het gaat om de beruchte Amsterdamse beroepscrimineel Rob Zegerius (54), eerder al eens veroordeeld tot 22 jaar cel voor een hele trits misdrijven, aldus het ANP.
Justitie zag hem als hoofdverdachte en brein achter de granaataanslag op 13 juni 2010 en tal van andere misdrijven, waaronder een mislukte moordpoging. Bij de aanslag op het advocatenkantoor vielen geen slachtoffers, maar de schade was fiks. De celstraf is conform de eis van justitie. De rechtbank oordeelde dat Zegerius ‘een spoor van ellende heeft achtergelaten’ en nooit berouw heeft getoond. De onlangs geschorste advocaat Bram Moszkowicz verdedigde hem.
De uitspraak werd gedaan in de megazaak met de bijnaam Yellowstone, die verder draait om oplichting en witwassen op grote schaal. Er stonden in de afgelopen maanden liefst twaalf verdachten terecht: vier van hen kregen vrijspraak te horen. Een medeverdachte van Zegerius heeft acht jaar cel gekregen: hij deed dienst als zijn ‘uitvoerder.’ Richard T. was de man die de granaat daadwerkelijk gooide en een mislukte liquidatie in Gouda pleegde. Hij was tevens kroongetuige in het proces en moet zes jaar achter de tralies.
Ook voormalig advocaat Edwin Troost is veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij de zaak, en wel tot vier maanden cel. Hij ging enige tijd voor de aanslag op het pand – waar hij ook werkte – in zee met Zegerius en een andere ondernemer om te gaan handelen in goud en goederen. Troost werd voor een stevig salaris ingehuurd als bemiddelaar. Toen de zaken volgens de ondernemer niet snel genoeg gingen, liet Zegerius een handgranaat in het kantoor gooien.
Een opmerkelijk figuur binnen het Yellowstone-proces was overigens positiviteitsgoeroe Emile Ratelband. Het OM verdacht hem ervan zelf opdracht te hebben gegeven tot het in brand steken van zijn woonboerderij in Huissen, met het oog op financieel gewin. Een mislukte poging daartoe werd gedaan in maart 2009, met Zegerius als betrokkene. De rechter sprak Ratelband vrijdag echter vrij wegens een tekort aan bewijs; er was twaalf maanden cel tegen hem geëist, waarvan zes voorwaardelijk. Toch kwam Ratelband niet geheel schoon weg. De rechter zag ondanks alle ontkenningen weldegelijk aanwijzingen dat de goeroe een actieve rol moet hebben gespeeld in de mislukte poging tot brandstichting.
De verbindende schakel tussen Ratelband en de ook voor deze poging tot brandstichting veroordeelde Zegerius was een verslaggever van Panorama, bevriend met beide mannen en zelf verdachte in de Yellowstone-zaak. Hij zou de opdracht aan Zegerius namens Ratelband hebben doorgegeven. De journalist kreeg zelf vier maanden cel opgelegd wegens valsheid in geschrifte.