De Tweede Kamer heeft dinsdag 15 maart ingestemd met het wetsvoorstel dat de bevoegdheden van de notaris bij echtscheiding verruimt. Op grond van het voorstel zal naast de advocaat voortaan ook de notaris bevoegd zijn echtscheidingsverzoeken bij de rechtbank in te dienen. Bij de notaris kan dit alleen als echtgenoten gezamenlijk het verzoekschrift indienen en zij geen minderjarige kinderen hebben.
Het wetsvoorstel beoogt de echtscheidingsprocedure efficiënter te laten verlopen. Volgens de memorie van toelichting gaan echtparen en geregistreerd partners die geen gezamenlijke minderjarige kinderen hebben – als ze hun relatie willen beëindigen – toch al naar een notaris om vermogensrechtelijke aspecten, bijvoorbeeld de verkoop van de woning, te regelen. Als zij daarna een gezamenlijk verzoek tot echtscheiding in willen dienen bij de rechtbank, zullen zij het als onnodig ervaren dat ze voor het indienen van dit verzoek ook nog een advocaat in de arm moeten nemen.
Het samenwerkingsverband van notarissen in Nederland, Netwerk Notarissen, heeft verheugd gereageerd. Juridisch directeur Lucienne van der Geld: “Het is prettig dat de Tweede Kamer dit vertrouwen in de notaris stelt. Hiermee wordt de bestaande echtscheidingspraktijk die veel Netwerkkantoren voeren, positief bevestigd”. De vFas uitte in de Volkskrant van dinsdag 15 maart bezorgdheid over de ontwikkeling. In het artikel werd onder meer gesteld dat de notaris een betrouwbare en publieke bewaarder behoort te zijn van notariële aktes, en zich niet behoort te begeven op het terrein van de belangenbehartiging, het domein bij uitstek van de advocaat.
Het wetsvoorstel gaat nu naar de Eerste Kamer.