Een sprankje hoop voor de noodlijdende sociale advocatuur: de Tweede Kamer heeft een motie van coalitiepartijen D66 en ChristenUnie aangenomen die het kabinet verzoekt zo snel mogelijk maatregelen te nemen om de sociale advocatuur te ondersteunen.
Fractievoorzitters Jetten (D66) en Segers (CU) dienden de motie donderdag in tijdens de Algemene Beschouwingen. Zij constateren in hun motie dat ‘de herziening van het rechtsbijstandsstelsel tijd nodig heeft, maar dat op de korte termijn tussentijdse maatregelen nodig zijn om te waarborgen dat de sociale advocatuur op niveau kan blijven functioneren.’
Ook al noemen zij geen concrete maatregelen, laat staan bedragen, de partijen verzoeken de regering wel om ‘zo spoedig mogelijk na te gaan waar de nood het hoogst is en welke maatregelen in afwachting van de definitieve herziening van het rechtsbijstandsstelsel op korte termijn kunnen worden genomen. En gaat over tot de orde van de dag.’
Een door de linkse oppositie mede ondertekende motie van de SP, die het kabinet wel concreet verzocht om vergoedingen voor sociaal advocaten volgend jaar te verhogen, is door een meerderheid van de Tweede Kamer verworpen.
De Nederlandse Orde van Advocaten liet minister Dekker voor Rechtsbescherming onlangs per brief weten dat er acuut 25 tot 30 miljoen euro per jaar nodig is om de beloningen voor sociaal advocaten weer enigszins op peil te brengen en de ergste nood onder deze groep advocaten op te lossen. Dekker liet vorige week nog weten dat er komend jaar geen extra geld beschikbaar komt voor de gefinancierde rechtsbijstand, wat de op Prinsjesdag gepresenteerde begroting van zijn ministerie bevestigde. De Orde van Advocaten maakte hierop bekend uit het topoverleg over het nieuwe rechtsbijstandsstelsel te stappen.