De hoogte van een geldboete die de tuchtrechter een advocaat per 1 januari 2015 kan opleggen, bedraagt maximaal 20.250 euro. Ook zijn lokale dekens bij het ingaan van de nieuwe Advocatenwet gemachtigd om in het kader van de Algemene Wet Bestuursrecht (Awb) een – bestuurlijke – boete uit te delen, tot 8.100 euro. Verder kunnen dekens straks een last onder dwangsom opleggen.
Met de inwerkingtreding van de nieuwe Advocatenwet en het vernieuwde toezicht op de advocatuur is de lokale deken straks niet alleen toezichthouder op naleving van de Advocatenwet, maar ook op de naleving van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Dit brengt nieuwe bestuursrechtelijke bevoegdheden met zich mee in het kader van de Awb.
Een belangrijke bevoegdheid is de oplegging van een boete van maximaal 8.100 euro door de deken aan een advocaat, voor overtredingen op het gebied van vakbekwaamheid, de administratie, de klachten- en geschillenregeling, de stage en de beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Een ander bestuursrechtelijk stuk gereedschap voor de deken is een last onder dwangsom.
Aan het palet der bestaande tuchtrechtelijke maatregelen door de Raad en het Hof van Discipline (waarschuwing, berisping, schorsing, schrapping) wordt de tuchtrechtelijke geldboete toegevoegd, die maximaal 20.250 euro kan bedragen. De boete kan tegelijkertijd met een andere maatregel worden opgelegd en staat los van de bestuurlijke boete die de deken kan uitschrijven. Mocht een advocaat weigeren een geldboete te betalen, dan kan dit overigens nieuwe tuchtrechtelijke gevolgen hebben.
Een andere nieuwe bevoegdheid van de tuchtrechter is de mogelijkheid tot veroordeling van de advocaat in de proceskosten als er een maatregel wordt opgelegd. Het kan in zo’n geval gaan om de kosten die een klager heeft moeten maken – uiteraard inclusief de griffierechten die klagers per 1 januari 2015 moeten afdragen – of de kosten van de tuchtprocedure gemaakt door de Orde.
Daar blijft het niet bij: ‘naming and shaming’ wordt per 1 januari meer gemeengoed in het tuchtrecht. Onherroepelijke schorsingen en schrappingen van het tableau worden voor een periode van tien jaar met naam en toenaam actief en openbaar gepubliceerd. Dit houdt in dat op de website van de Orde bij details van individuele advocaten eventuele schorsingen of schrappingen worden vertoond. Andere tuchtrechtelijke beslissingen blijven geanonimiseerd.
Een compleet overzicht van de nieuwe regelgeving voor advocaten per 1 januari 2015 is te vinden op de website van de Nederlandse Orde van Advocaten.