Wanneer een bemiddelde dame overlijdt, zijn haar familie en vrienden onaangenaam verrast door haar testament. De overledene laat al haar aardse goederen na aan een dementerende vriendin die onder bewind staat. De notaris, tevens executeur, weigert een ondertekend exemplaar van het testament te laten zien; is dat wel zuivere koffie?
Maar liefst acht klagers melden zich bij de Kamer voor het notariaat om te betogen dat het testament niet rechtsgeldig tot stand is gekomen. Twee van de klagers zijn familie van de overledene – een nicht en achternicht – de anderen zijn vrienden en kennissen. Allen maken zich ernstig zorgen over rechtsgeldigheid van het testament waarin alles wordt nagelaten aan een dementerende vriendin die zelf zeer vermogend is en die onder bewind staat. Saillant detail, de notaris die is benoemd tot de executeur van de nalatenschap, is verbonden aan de vennootschap welke is aangewezen tot medebewindvoerder van de erfgenaam.
Onaangename ervaringen
Volgens de klagers hebben zowel de erflaatster als de erfgenaam in het verleden onaangename ervaringen gehad met de notaris. Toch is de notaris nu degene die zowel de uitvaart als de afwikkeling van de nalatenschap op zich neemt. Bovendien staat in het testament dat de notaris zichzelf een legaat mag toekennen. De klagers zijn bang dat dit alles niet conform de wens van hun vriendin is. Volgens de klagers ging er rond de uitvaart het een en ander mis en reageerde de notaris vijandig op vragen en opmerkingen.
Het tweede deel van de klacht is misschien nog wel ernstiger. De klagers zijn bang dat de notaris zich alleen over de kwetsbare erfgenaam heeft ontfermd om te kunnen beslissen over haar financiële belangen en niet om haar een waardige oude dag te bezorgen.
Beoordeling
Alleen de achternicht en de nicht zijn zogeheten versterferfgenamen van de erflaatster. Hoewel de andere klagers ongetwijfeld een emotioneel belang hebben bij de correcte afwikkeling van de laatste wensen van hun vriendin, zijn ze geen belanghebbenden volgens de wet. Zij zijn daarom niet-ontvankelijk.
Na het bestuderen van de ondertekende kopie van het testament, komt de kamer tot de conclusie dat het testament niet ongeldig is. De klacht die de legitimiteit in twijfel trekt, is daarom ongegrond.
Het staat daarom ook niet ter discussie dat de notaris is aangewezen als executeur van de nalatenschap. De vriendin die is aangewezen als enig erfgenaam, is de begrafenis-executeur. Het is haar taak om de uitvaart te (laten) verzorgen. Het is daarom niet aan de nicht en achternicht om de notaris aan te spreken op haar werkzaamheden voor de uitvaart. Ook hun klachten zijn niet-ontvankelijk.
Het feit dat de vriendin dementerend is – iets wat overigens wordt ontkend door de notaris – wil niet zeggen dat ze niet mag erven.
Kamer voor het notariaat Arnhem-Leeuwarden | ECLI:NL:TNORARL:2024:15