Vergaderingen van het College van Afgevaardigden van de Nederlandse Orde van Advocaten zijn niet langer automatisch toegankelijk voor de pers, waaronder huisorgaan Advocatenblad. Dat zegt PA-adviseur R. Veldhoen van de Orde naar aanleiding van berichtgeving op Mr. De Algemene Raad maakt voorafgaand aan de Collegevergadering een afweging of aanwezigheid van de pers op prijs wordt gesteld.
Mr. meldde deze week dat de Orde van Advocaten eind vorig jaar een alternatief wetsvoorstel voor een nieuwe Advocatenwet naar staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie heeft gestuurd. Het zou daarbij vooral gaan om nieuwe voorstellen op het gebied van het toezicht. De hoop is dat door het alternatieve wetsvoorstel de vastgelopen discussie tussen ministerie en Orde weer op gang komt.
De Orde van Advocaten noemde in november 2011 het voorliggende voorstel van Teeven op het gebied van toezicht en tuchtrecht “onaanvaardbaar”. “De plannen van de staatssecretaris tasten de onafhankelijkheid van de advocatuur aan en vormen in die zin een bedreiging voor de rechtsstaat,” aldus de Orde in een persbericht.
In november vergaderde het College van Afgevaardigden over het alternatieve voorstel, maar daarbij mochten vertegenwoordigers van het ministerie van Veiligheid en Justitie en ook de pers – waaronder het Advocatenblad – niet aanwezig zijn. Volgens Veldhoen is er niet zoveel bijzonders aan de hand: “Het was gegroeide praktijk dat media aanwezig mochten zijn bij de vergaderingen, maar de Algemene Raad heeft gemeend dat er ook besloten vergaderingen moeten kunnen zijn. In dit geval is daartoe besloten vanwege de gevoeligheid van het onderwerp.”
Veldhoen wijst er op dat er ook in de Tweede Kamer besloten vergaderingen zijn.