De internationale topkantoren in Nederland worden sinds vrijdag bestookt met vragen van hun cliënten: wat heeft de aanstaande Brexit voor gevolgen voor hun business? Hoewel veel – zo niet alles – nog onzeker is, publiceerden De Brauw en NautaDutilh alvast Q&A’s met mogelijke implicaties voor diverse sectoren en rechtsgebieden en heeft Loyens & Loeff een Brexit Task Force in het leven geroepen.
Door Joris Rietbroek
Onzekerheid over de toekomst of niet, de juridische gevolgen van de Brexit voor de City – als grootste financiële centrum van de EU – zullen hoe dan ook enorm zijn. Zo kunnen er beperkingen voor het handelsverkeer ontstaan en zal het voor banken, hedge funds en andere financiële instellingen lastiger worden om in heel Europa onder slechts één licentie zaken te blijven doen. Daarbij zal de regulering van in Groot-Brittannië gevestigde financiële instellingen gecompliceerder worden, omdat zij met zowel Europese als Britse toezichthouders te maken kunnen krijgen. Nu is er nog één pakket van EU-regels van kracht.
Alles hangt uiteindelijk af van de aankomende uittredingsonderhandelingen en van de uiteindelijke samenwerkingsvorm tussen Groot-Brittannië en de EU. Zo kan er een bilaterale verhouding tussen de EU en de UK ontstaan, naar Noorweegs of Zwitsers voorbeeld, of het Verenigd Koninkrijk kan er voor kiezen om met Europa te handelen volgens de regels van Wereldhandelsorganisatie WTO, net als de Verenigde Staten.
Daags na het referendum publiceerden zowel De Brauw Blackstone Westbroek als NautaDutilh beknopte Q&A’s over de belangrijkste – mogelijke – implicaties van de Brexit voor cliënten die zaken doen in of vanuit het Verenigd Koninkrijk. De directe juridische impact van de Brexit zalnog beperkt zijn, zo stelt NautaDutilh zijn clientèle via zo’n Q&A een beetje gerust. “Groot-Brittannië maakt nog deel uit van de EU zolang er wordt onderhandeld over de uittredingsvoorwaarden, wat een zeer complex en langdurig proces zal worden. Gedurende die periode behouden bedrijven op het vasteland toegang tot de Britse markt. Wel is het zo dat vanwege de grote onzekerheid bedrijven voorzichtige keuzes zullen maken op basis van het worst case scenario.”
Ongeloof
Geert Potjewijd, sinds begin dit jaar managing partner van De Brauw, hoorde het Brexit-nieuws vrijdagmorgen vol ongeloof aan. Toch was een aantal cliënten al bezig met de mogelijkheid en kreeg het kantoor in de weken voor het referendum al vragen over de gevolgen van een mogelijk vertrek van Groot-Brittannië uit de EU, zegt Potjewijd. “Die stroom aan vragen heeft zich sinds vrijdagmorgen en over het hele weekend geïntensiveerd,” vertelt hij. “Iedereen worstelt met dezelfde onzekerheden. Nederlandse cliënten vragen ons hoe het verder moet met hun business in Groot-Brittannië, evenals cliënten van buiten de EU die plannen hadden om van Groot-Brittannië hun springplank naar Europa te maken. Daarnaast komen er veel vragen van financiële instellingen met betrekking tot Britse en Europese regulering.”
In ieder geval voor de korte termijn voorziet Potjewijd een werktoename voor De Brauw, met name voor de Londense vestiging, maar ook de kantoren in Brussel, Frankfurt en Parijs hebben momenteel hun handen vol aan de Brexit-gerelateerde vraagstukken van cliënten. “De business zal uiteindelijk sneller gaan dan de politieke ontwikkeling,” is zijn voorspelling. “Bedrijven zullen door willen gaan met hun plannen en moeten hiervoor bepaalde risico’s in kaart brengen, waarin wij kunnen adviseren. Hoe dan ook zullen de implicaties van de Brexit alle mogelijke sectoren en rechtsgebieden raken.”
Geen overhaaste beslissingen
Ook de diverse praktijkgroepen bij Van Doorne hebben sinds vrijdagochtend de nodige extra vragen gehad, maar managing partner Hugo Reumkens wil ook weer niet zeggen dat de telefoon roodgloeiend staat. “Het is op dit moment ook nog te onduidelijk hoe de gevolgen van de Brexit er precies uit zullen zien,” zegt hij. “We merken dat onze cliënten verstandig reageren, hechten aan een goede en grondige analyse en geen overhaaste beslissingen nemen.”
Hoe dan ook zal de Brexit volop ‘interessante en complexe juridische vraagstukken’ opleveren, waarin de advocaten van Van Doorne hun tanden kunnen zetten. Reumkens: “Mede door ons kantoor in Londen zijn wij uitstekend gepositioneerd om uiteenlopende ondernemingen in al deze kwesties te kunnen bijstaan.”
Brexit Team
Loyens & Loeff heeft direct een Brexit Team – even heette het Brexit Task Force – ingesteld die onder andere verantwoordelijk is voor het onderzoeken van de gevolgen van de Brexit voor de cliënten van het kantoor. “Hieraan werken onze bedrijfsbrede praktijkgroepen en onze internationale vestigingen mee,” zegt Peter Adriaansen, belastingadviseur en partner van Loyens & Loeff in Londen. “Vragen van cliënten gaan bijvoorbeeld over hoe ze bepaalde activiteiten kunnen verplaatsen naar Nederland.”
De aanwezigheid van het kantoor is er alleen maar belangrijker op geworden, aldus Adriaansen. “Veel bedrijven en met name financiële instellingen in Londen zullen hun activiteiten deels moeten verplaatsen naar het continent. Dat is ook de reden dat de coördinatie van het Brexit Team plaatsvindt vanuit ons kantoor in London, de collega’s daar kunnen immers perfect inspelen op de laatste ontwikkelingen.”
De Loyens & Loeff-partner zou echter niet willen stellen dat de Brexit een zegen is voor de advocatuur in Londen. “Als ondernemingen en instellingen er op termijn voor kiezen om te vertrekken uit de City, dan heeft dit ook negatieve gevolgen voor de advocatuur.”