Sinds de moord op advocaat Derk Wiersum van vorige week worden er twintig tot dertig rechters en officieren van justitie extra beveiligd. De meesten zijn betrokken bij het liquidatieproces Marengo tegen Ridouan Taghi en hieraan gerelateerde zaken, melden bronnen aan de NOS. Dinsdag vond er een zwaar beveiligde pro-formazitting plaats in de zaak, waarbij de aanklacht werd uitgebreid.
Enkele personen krijgen volgens de bronnen 24 uur per dag persoonsbeveiliging van de DKDB, dezelfde dienst die verantwoordelijk is voor de bescherming van Geert Wilders en leden van het Koninklijk Huis. Bij sommige betrokken rechters en officieren zijn camera’s geplaatst, of de politie surveilleert extra bij hen in de straat.
Na de moord op Wiersum schakelde minister Grapperhaus vrijwel direct de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in om de benodigde beveiliging van bij zware misdaadzaken betrokken juristen aan te scherpen. De NCTV voert de regie over een speciaal team bestaande uit medewerkers van politie en justitie.
Hoe lang de huidige veiligheidsmaatregelen van kracht blijven, hangt onder meer af van het strafrechtelijk onderzoek naar de liquidatie van Wiersum. Die stond Nabil B. bij, kroongetuige in het proces tegen Taghi. Er is nog geen nieuwe advocaat aangesteld voor B.. In totaal staan er in dit liquidatieproces zestien verdachten terecht. Nabil B. speelde dinsdag geen rol op de zitting in het justitieel complex op Schiphol en was daarom niet aanwezig.
Vervolg proces zonder pers en publiek
Journalisten en publiek werden uit veiligheidsoverwegingen geweerd bij de pro-forma zitting. In de buurt van het gerechtsgebouw stonden tientallen bewapende marechaussees op wacht. Advocaten van Ficq & Partners vroegen de rechtbank nog om alsnog journalisten toe te laten tot de zitting, maar dit verzoek werd door de rechtbank geweigerd.
De Rechtbank Amsterdam maakte na afloop bekend dat de voorlopige hechtenis van alle gedetineerde verdachten is verlengd. Het Openbaar Ministerie liet weten de aanklacht tegen Taghi en zijn organisatie te hebben uitgebreid, met twee moorden – waaronder de moord op misdaadjournalist Martin Kok in december 2016 – en een poging tot moord. Het Marengo-proces gaat op 12 december verder met een volgende pro-formazitting.