Staatssecretaris Fred Teeven legt een dwingende brief die een Eerste Kamer-meerderheid deze week aan hem stuurde naast zich neer. Hij trekt de al per 1 februari ingezette bezuiniging van – naar nu blijkt – 12,2 miljoen euro op de rechtsbijstand niet in, schrijft hij vrijdag in een brief aan de Eerste Kamer.
Teeven zet deze bezuiniging, waarmee onder meer vergoedingen voor advocaten en andere rechtsbijstandverleners worden gekort, door via een reeds eerder geakkoordeerde Algemene Maatregel van Bestuur, waar enkel de Tweede Kamer mee in hoeft te stemmen. Dit ondanks de brief die een meerderheid van de Eerste Kamer – zeven fracties – eerder deze week ondertekende, waarin het vertrouwen werd uitgesproken dat de staatssecretaris de motie volledig zou uitvoeren. De Eerste Kamer wilde uiterlijk vrijdagavond antwoord: met deze repliek lijkt Teeven op ramkoers tegen de Eerste Kamer te gaan.
Tot vrijdagmiddag was bekend dat de bezuiniging in 2015 13,3 miljoen euro zou bedragen; dit blijkt volgens de nieuwe brief van Teeven nu 12,2 miljoen euro te zijn, oplopend tot 26,1 miljoen euro in 2018. De bezuinigingen worden gerealiseerd door de aanpassing van puntenvergoedingen, de vergoeding voor bewerkelijke zaken daalt met 4,5% naar 100,86 euro per punt en de indexering van de eigen bijdrage en basisvergoeding wordt stopgezet.
In januari nam een meerderheid in de Eerste Kamer een motie van Eerste Kamer-lid Franken aan, die de geplande bezuinigingen op de gefinancierde rechtsbijstand, oplopend tot 85 miljoen euro in 2018, volledig verwierp. De bezuinigingen zouden de rechtsstaat te ernstig schaden. Teeven kondigde in reactie op deze motie aan het grootste deel van de bezuinigingen op te schorten in afwachting van een onderzoek naar de kosten van de gesubsidieerde rechtsbijstand, maar dat hij de bezuiniging via de AmvB niet kon terugdraaien. Hier blijft hij vrijdag kortom opnieuw bij. Wel laat hij in de nieuwe brief weten bereid te zijn om opnieuw naar de invulling van de bezuinigingen én de Algemene Maatregel van Bestuur te willen kijken als de onderzoeksuitkomsten hier om vragen.
Een tegen het zere been getrapte Eerste Kamer kan Teeven nu in theorie oproepen voor een debat over de kwestie. Ook is er een debat in de Tweede Kamer aangevraagd, onder meer over de vraag hoe een eventueel gat van 72 miljoen euro op de begroting van Veiligheid en Justitie gedicht zou kunnen worden. Wordt vervolgd.
Lees de brief van staatssecretaris Teeven hier.