Advocaten die slachtoffers van zware gewelds- en zedenmisdrijven of nabestaanden van slachtoffers bijstaan, moeten vanaf juli dit jaar verplicht een basisopleiding volgen. Dat heeft het Ministerie van Veiligheid en Justitie woensdag bekendgemaakt. Wie de opleiding niet volgt, komt niet in aanmerking voor een rechtsbijstandvergoeding.
De opleiding is woensdag officieel gepresenteerd tijdens een symposium voor slachtofferadvocatuur in Den Haag, georganiseerd door het ministerie. Staatssecretaris Teeven beoogt een professionaliseringsslag met de nieuwe opleiding: er moet een groep advocaten ontstaan die zich heeft gespecialiseerd in slachtofferadvocatuur.
De opleiding gaat een jaar duren en zal bestaan uit twintig bijeenkomsten, meldt de Volkskrant. Zowel de civielrechtelijke als strafrechtelijke aspecten van de bijstand aan slachtoffers komen aan bod. Advocaten leren onder meer over spreekrecht, aansprakelijkheid, schadevergoedingen en psychische problemen die zich kunnen voordoen bij slachtoffers van ernstige delicten. Het aantal Nederlandse advocaten dat geregeld slachtoffers bijstaat, wordt geschat op vijfhonderd. De opleiding is overigens niet verplicht voor leden van een gespecialiseerde beroepsvereniging, omdat deze verenigingen al toegangseisen met betrekking tot opleiding en ervaring hanteren.
Het Willem Pompe Instituut van de Universiteit Utrecht, de Erasmus Universiteit en de beroepsverenigingen LANZS en ASP werken samen om per 1 september 2014 de verdiepende opleiding aan te bieden voor advocaten die zich willen ontwikkelen tot specialist. Ook komt er meer specifieke aandacht voor slachtoffers in de opleiding voor nieuwe advocaten (advocaat-stagiaires). Het opleidingsprofiel is vastgesteld in overleg met de beroepsverenigingen Landelijk Advocaten Netwerk Slachtoffers Zedenzaken (LANSZ), Advocaten voor Slachtoffers van Personenschade (ASP), Vereniging van Letselschade Advocaten (LSA), de Raad voor de Rechtsbijstand en de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA).
Teeven trekt zich het lot van slachtoffers duidelijk aan: hij pleitte vorig jaar nog voor uitbreiding van het spreekrecht binnen het strafproces, in de zin dat slachtoffers hun mening mogen uiten over de schuld van de verdachte en de straf die de rechter zou moeten opleggen.