Hij is een van de belangrijkste gezichten geworden in de privacystrijd tegen Facebook: de 24-jarige Oostenrijkse rechtenstudent Max Schrems. Onlangs sprak hij zes uur met hoge vertegenwoordigers van het bedrijf. Schrems diende een hele reeks van klachten in tegen het bedrijf, en die worden serieus genomen nu de rechtenstudent wereldwijd aandacht trekt met zijn actiegroep Europe v. Facebook.
Vorig jaar studeerde Schrems een jaar aan de Santa Clara universiteit in Silicon Valley. Hij woonde een lezing bij van advocaat Ed Palmieri van Facebook, en was geschokt over de beperkte kennis die de advocaat tentoonspreidde over privacywetgeving in Europa. Daarop besloot hij een scriptie te schrijven over de misvattingen van Facebook over die wetgeving.
In het kader van het onderzoek vroeg Schrems de gegevens op die Facebook over hem had verzameld gedurende de drie jaar dat hij actief was op de social media website. Facebook heeft zijn Europese hoofdkantoor in Ierland, en op grond van de strenge Ierse privacywetgeving moet Facebook die gegevens verstrekken aan Europeanen.
Het ‘dossier’ van Facebook over Schrems beslaat 1200 pagina’s. Het bevat gegevens over al zijn vrienden, iedereen die hij heeft ontvriend, elke bijeenkomst waarvoor hij is uitgenodigd en zijn reactie daarop, alle berichten en chats. Bij sommige van die berichten staat de notatie ‘deleted’. Ook interessant: zijn dossier bevat gegevens van personen die op dezelfde computers als Schrems hebben ingelogd op hun eigen Facebook-account.
Volgens Schrems is het dossier niet compleet. Facebook weigert bepaalde gegevens te verstrekken – de zogenaamde biometric faceprint – omdat dat handelsgeheimen zouden zijn. Schrems en vele anderen zijn uitermate kritisch over deze opstelling: data van en over gebruikers zouden daarmee tot het intellectuele eigendom van Facebook behoren.
Na afloop van het gesprek met de vertegenwoordigers van Facebook zei Schrems dat Facebook werkt aan verbeteringen, maar dat dat bij een gigant als Facebook langzaam gaat. Hij beloofde het bedrijf kritisch te blijven volgen. Ondertussen moet hij de scriptie voor de studie aan de Santa Clara Universiteit nog altijd schrijven. Daarvoor vroeg en kreeg hij uitstel.