Stibbe wil niet als lobbyist gezien worden. Het Financieel Dagblad gebruikte die term vorige week in een artikel over Stibbe, maar dat is volgens het kantoor “uit zijn verband gerukt”.
Het kantoor probeert de politiek in Den Haag te ‘interesseren’ om zogenoemde participatieregelingen voor werknemers fiscaal aantrekkelijker te maken. Volgens advocaat G. van Westen van Stibbe gaat het echter niet om een lobby, maar om ’technische ondersteuning’.
Begin dit jaar heeft Stibbe een bijeenkomst georganiseerd over het onderwerp van de participatieregelingen. Daar zijn ook politici voor benaderd om bij aanwezig te zijn. In april wordt weer een bijeenkomst georganiseerd over het onderwerp. Van Westen: “Dit is voornamelijk voor het bedrijfsleven bedoeld, maar we nodigen zeker weer politici uit om eens te komen luisteren. We hebben goede contacten in Den Haag.”
Verder bevestigt hij dat er al instemmende reacties zijn vanuit de politiek. “Ook vanuit de linkse hoek,” aldus Van Westen.
Slecht imago
Stibbe vind het huidige slechte imago dat aan optie- of participatieregelingen kleeft, onterecht. Met het fiscaal aantrekkelijker maken van deze regelingen denkt Van Westen juist het personeel te binden en te stimuleren om zich meer in te zetten voor de bedrijven.
Een uitkering via een werknemersparticipatie is nu niet aftrekbaar van de winst voor de vennootschapsbelasting. Bij een eenmalige bonusuitkering bijvoorbeeld is dit wel het geval.
Van Westen denkt niet dat eventueel voordeel vooral bij de top van het bedrijfsleven terecht komt: “In Engeland is een participatieregeling al heel gewoon en wordt zelfs gestimuleerd. Incentives zoals ze dat daar noemen zijn daar juist niet voor de top van de bedrijven bedoeld, maar voor de man aan de lopende band. Het is een kwestie van klimaat. Optieregelingen worden in Nederland al snel geassocieerd met graaien.” (27 februari 2008)