Seha Güzel, advocaat bij DVAN Advocaten, is afgelopen zomer beëdigd als advocaat. Na een aantal stages heeft hij de smaak te pakken en weet hij wat hij wil: bedrijven in raad en daad bijstaan. Zijn keuze voor de M&A-advocatuur staat niet op zichzelf: als student proefde hij al aan het ondernemerschap.
Seha Güzel, geboren en getogen Rotterdammer, is sinds deze zomer advocaat bij DVAN Advocaten. Na een studie Rechtsgeleerdheid aan de Erasmus Universiteit Rotterdam koos hij voor de master Ondernemingsrecht aan de Zuidas aan de Vrije Universiteit. Waarom hij rechten heeft gekozen? Op de middelbare school ontdekte hij dat het analyseren van teksten hem wel ligt. “In de M&A-praktijk is het van groot belang om teksten goed te analyseren zodat je een overeenkomst dicht kan timmeren. Als ik bijvoorbeeld een overeenkomst lees, gaan er in mijn hoofd alarmbelletjes af wanneer ik vind dat een bepaald artikel niet duidelijk genoeg is opgeschreven. Hierdoor is de rechtenstudie voor mij een logische keuze geweest.”
Als advocaat is het ook belangrijk om anderen mee te kunnen nemen in je verhaal. “In dat kader vind ik het belangrijk dat je met logische argumenten komt. De logische argumenten kan je tot op een bepaald niveau voorbereiden, maar op een gegeven moment moet je on the spot logisch kunnen beredeneren. Ik denk dat ik daar wel aanleg voor heb.”
Verschillende ambities
Seha Güzel heeft bewust gekozen om de master Ondernemingsrecht aan de Zuidas te volgen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Die studie is een selectieve master, bedoeld voor studenten die een liefde hebben voor het ondernemingsrecht. Er zijn een aantal verschillen tussen de bachelor die hij in Rotterdam heeft gedaan en de ondernemingsrechtelijke master die hij heeft afgerond in Amsterdam. “Het eerste verschil betreft het aantal studenten”, benadrukt hij. “Tijdens de bachelor waren er naast mij nog honderden andere studenten, terwijl we tijdens de master met een zeer selecte groep van maximaal 30 studenten werden onderwezen. Hierdoor konden we veel dieper op de stof ingaan dan tijdens de bachelor.”
Een ander verschil betreft de ambitie van de studenten. “Tijdens de bachelor zie je veel verschillende soorten studenten die allen iets anders ambiëren. De een wil het familierecht in, terwijl de ander een voorkeur heeft voor het strafrecht. De studenten met wie ik de master volgde, wilden allen de ondernemingsrechtelijke praktijk in. Terwijl ik tijdens de bachelor een mix van vrijwel alle rechtsgebieden heb gevolgd, is het curriculum van de Zuidasmaster volledig gericht op het ondernemingsrecht. Gelet op het feit dat we werden gedoceerd door gerenommeerde en de meest vooraanstaande juristen van het land hebben we ons (op zeer hoog niveau) enorm ontwikkeld. Ik kan me oprecht geen betere master wensen voor het ondernemingsrecht.”
“Het laatste verschil waar ik het over wil hebben ziet op de onderwijsvorm”, vervolgt Güzel. “Tijdens de bachelor hadden we, zoals gebruikelijk, vrijwel altijd onderwijs op de campus van de universiteit. In de Zuidasmaster was dat anders. Naast reguliere colleges werd vrijwel elke week een gastcollege verzorgd door één van de aangesloten Zuidas-kantoren (en zelfs door de DNB!). Het was heel interessant om hetgeen we eerder in de week hadden geleerd terug te zien tijdens een gastcollege van een advocaat uit de praktijk.”
Venture capital en M&A-advocatuur
Na een aantal stages bij onder meer Allen & Overy (vandaag de dag A&O Shearman) en AKD heeft Seha Güzel besloten om de M&A-praktijk in te gaan. ‘’Ik was al vrij snel gefascineerd door het ondernemingsrecht’’, legt Güzel uit. Dat begon al vrij vroeg tijdens de bachelor. ‘’Hoewel het ondernemingsrecht in mijn tijd op de EUR een derdejaarsvak was, had ik van de examencommissie toestemming gekregen om het vak in mijn tweede jaar te volgen. Dit is dan ook de reden dat ik relatief vroeg kon beginnen met het lopen van stages.’’
‘Wat ik zo leuk vind aan M&A is de dynamische omgeving. In tegenstelling tot in de litigation-praktijk, zijn de partijen binnen een transactie vrijwel altijd erg enthousiast’
Met zijn eerste stage bij Venture Lawyers kwam hij in aanraking met de wereld van venture capital en M&A. ‘’Ik vond het zo leuk dat ik me na die stage volledig heb gericht op de M&A-praktijk. Wat ik zo leuk vind aan M&A is de dynamische omgeving. In tegenstelling tot de litigation-praktijk zijn de partijen binnen een transactie vrijwel altijd erg enthousiast. Een verkoper is blij omdat hij zijn onderneming, waar hij jaren aan heeft gebouwd, verkoopt. Een koper heeft allemaal strategieën uitgestippeld die hij gaat toepassen zodra hij de onderneming heeft overgenomen. Kortom: de partijen zijn in een positieve stemming. Dankzij mijn stage-ervaringen kwam ik ook niet blanco binnen bij DVAN Advocaten. De basis was er al. Ik ben nu volop bezig met het verder ontwikkelen van mijn juridische vaardigheden. Ik doe wat ik denk dat goed is. In dit kader ben ik dan ook erg blij dat Stijn van der Stap mijn patroon is. Met zijn jarenlange ervaring kent hij alle fijne kneepjes van het vak die hij overbrengt op mij.”
De kunst van het draften
In zijn dagelijkse werk haalt hij voldoening uit het opstellen van overeenkomsten. “De kunst van het draften is het zodanig formuleren van bepalingen dat het in het voordeel van je cliënt werkt. Hierbij kan je aan van alles denken: van het wijzigen van de zinsopbouw omwille van de bewijslast tot aan de woordkeuze in de bepalingen en definities. In dit kader vind ik een uitspraak die ik tijdens een van mijn stages hoorde erg belangrijk: ‘Keer altijd terug naar de wet’. Men denkt niet zo snel aan een wetboek binnen de M&A-praktijk. Echter, het kan voor je cliënt van cruciaal belang zijn om juist wél in de wet te kijken bij het formuleren van bepaalde clausules. Ik vind dat een goede (M&A-)advocaat altijd de wet dient te gebruiken als zijn juridische gereedschapskist.”
Lees ook: Wet Vifo: een nieuwe black box voor M&A-advocaten
Ondernemende jurist
Terug naar het ondernemerschap. Een goede M&A-advocaat moet ondernemers en bedrijven kunnen begrijpen. Dat gaat een stuk verder dan het begrijpen van de wet. Immers, als ondernemer bouw je vaak een bedrijf helemaal vanuit nul op. Eerder heeft Seha Güzel als student Arisotic Law Alliance opgericht. “Arisotic Law Alliance was een internationaal netwerk bestaande uit ruim veertig advocatenkantoren. Dankzij het netwerk kon bijvoorbeeld een Nederlands advocatenkantoor dat een rechtszaak had in New York contact opnemen met een bevriend kantoor dat bevoegd is om te helpen met betrekking tot het recht van New York.”
Welke lessen heeft hij geleerd als ondernemer tijdens zijn studententijd? “Heel veel. Het eerste is dat je met zeer veel aspecten rekening moet houden waarbij een scherp onderscheid tussen de core business en de ‘bijkomende’ werkzaamheden van groot belang is. Ik geef graag een klein voorbeeld. De core business van Arisotic Law Alliance was het binden van advocatenkantoren uit het buitenland en ervoor zorgen dat ze elkaar zouden assisteren indien nodig. Om dit te bewerkstelligen moest ik kantoren selecteren die ik wilde benaderen en contacten onderhouden. Een ‘bijkomende’ werkzaamheid is dan bijvoorbeeld het opstellen van de algemene voorwaarden. Een ondernemer of CEO wil doorgaan met zijn core business en het is dan, voor die ondernemer of CEO, van groot belang dat de advocaat de contracten dusdanig opstelt dat het dienst doet aan de core business van de ondernemer.”