Een secretaresse werd door notariskantoor Mulder in Herenveen op een nogal rommelige wijze ontslagen omdat ze in een gesprek met andere voetbalmoeders de geheimhoudingsplicht zou hebben geschonden. De rechtbank Noord-Nederland constateert nu dat er sprake is van ‘ten onrechte verleend ontslag op staande voet’.
Volgens de secretaresse, die ten tijde van het ontslag al zeventien jaar ‘naar tevredenheid’ voor het notariskantoor werkte, heeft zij niet meer gedaan dan het ‘bespreken van informatie die al bij de buren en andere voetbalmoeders over de betreffende persoon bekend was’. De rechtbank is dat met haar eens: het verwijt van de notaris dat zij haar geheimshoudingsplicht heeft geschonden – de betreffende persoon is cliënt van de notaris – is ‘onvoldoende onderbouwd’.
Ook verwijten dat de secretaresse zich niet collegiaal zou gedragen en in haar houding ‘obstinaat’ was jegens de notaris houden geen stand. Onvoldoende onderbouwd, aldus wederom de rechtbank, en bovendien kennelijk ‘van korte duur’. ‘(…) Niet is komen vast te staan dat [verweerster] [verzoekster] daar al eerder op heeft aangesproken en daarbij ook heeft gewaarschuwd wat de (ver strekkende) gevolgen zouden zijn indien zij dit gedrag zou continueren,’ aldus de rechtbank.
Bij het bepalen van een billijke vergoeding voor het ontslag op staande voet – door de rechtbank uitendelijk vastgesteld op 7.500 euro– weegt de rechbank het ‘diffamerende karakter’ van het ontslag mee. Ze werd gedwongen het kantoor te verlaten onder toeziend oog van haar collega’s. Ook werd er gedreigd met aangifte.
Naast de billijke vergoeding krijgt de secretaresse ook bijna zevenduizend euro wegens onregelmatige opzegging van de arbeidsovereenkomst, en bijna twaalfduizend euro transitievergoeding.