Zeven advocaten hebben zich afgesplitst van coöperatie voor zelfstandige advocaten Griph law & tax, om verder te gaan als Fermm Advocaten. Het nieuwe kantoor heeft met deze stap direct twee vestigingen, in Amsterdam en Utrecht. Partner Robert van den Broek: “Als maatschap biedt je toch een betere propositie aan de cliënt.”
Door Joris Rietbroek
Van den Broek, Bart Zandbergen en Marc van Rijswijk – laatstgenoemde is een van de oprichters van Griph – begonnen het nieuwe kantoor per 1 december 2015 aan de Amsterdamse De Lairessestraat 117, overigens in hetzelfde pand als Griph. Een maand later verlieten de vier Utrechtse advocaten Oscar Siemelink, Igor Janssen, Willem van Nielen en Rick van Erk Griph om zich aan te sluiten bij Fermm.
Eén maatschap, twee entiteiten, zegt Van den Broek desgevraagd in een reactie, met zeven veertigers cq. generatiegenoten die een nieuwe basis zochten om ‘lekker te kunnen werken’. En dat met concurrerende uurtarieven (225-275 euro) en zo min mogelijk overhead. De sleutelwoorden: ervaring, daadkracht en nuchterheid, waarbij het Amsterdamse kantoor vooral focust op ondernemingsrecht en Utrecht op arbeidsrecht en insolventierecht.
De reden die de advocaten geven voor het vertrek uit Griph, een ‘verschil van inzicht over de toekomst’, wil Van den Broek wel iets nader toelichten. “Wij gaan onze weg, zij gaan hun weg. De Griph-formule waarin zelfstandig werkende advocaten zitten heeft zeker potentie, maar kent ook zijn beperkingen. Daarmee bedoel ik dat je in de vorm van een maatschap met meerdere expertises toch een sterkere propositie kunt bieden richting cliënten. Zeker als je elkaar goed kent zoals wij: dan kun je ook als kleiner kantoor grote cliënten of zaken goed behappen.”
Ook de Utrechtse arbeidsrechtadvocaat Oscar Siemelink, die per 1 januari 2015 nog toetrad tot nieuwe Utrechtse vestiging van Griph, zegt weinig over de exacte reden waarom hij de coöperatie na een jaar alweer de rug toekeert. “Ik heb er geen behoefte aan om vuil wasgoed buiten te hangen”, zegt hij. “Voor ons verandert er eigenlijk niet veel: net als afgelopen jaar gaan wij hier zelfstandig verder. Ik geloof nog steeds heilig in de Griph-formule, maar vergelijk het met een echtscheiding tussen twee ouders: wij traden ‘als kinderen’ later toe tot de Griph-familie en kozen bij de scheiding een kant.”
Griph startte in maart 2012 in Amsterdam als een samenwerkingsverband tussen zelfstandige advocaat-partners, zonder het leveragemodel. Binnen Griph presenteren advocaten en fiscalisten zich als ondernemer die zelf alle contact met cliënten onderhoudt. Door de scheuring blijft Griph achter met twee vestigingen – Amsterdam en Rotterdam – en vijf advocaten en fiscalisten, inclusief mede-oprichter Jaap Stikkelbroek.
Op de achtergronden van de door Siemelink genoemde scheiding wil Stikkelbroek niet ingaan; wel stelt hij: “Griph gaat verder met innoveren. We gaan zeer binnenkort van start met onze versterkte formule, die voor advocaten en fiscalisten nog meer mogelijkheden en flexibiliteit biedt. We hebben daar erg veel zin in en wensen onze oud collega’s alle succes.”