De zaak tegen Monique Scheffer, de advocate die wordt verdacht van fraude, valsheid in geschrifte en verduistering van circa 5,7 miljoen euro, is gisteren door de rechtbank Den Haag opnieuw voor onbepaalde tijd aangehouden. Scheffer beweert tijdens de pro forma-zitting door haar door zelfmoord overleden man, PVV-Statenlid Van Hal, te zijn aangezet tot de fraude. Ook stelt ze dat zij het slachtoffer is van mishandeling en bedreiging door haar voormalige echtgenoot.
De rechtbank ziet voldoende aanleiding voor nader onderzoek, en verwijst de zaak terug naar de rechter-commissaris. Daar zullen onder andere vier getuigen worden gehoord, waaronder Scheffer’s vader en ook zij zelf.
De officier van justitie is van mening dat Scheffer’s verhaal over de mishandeling en bedreiging – er onder meer uit bestaand dat haar ‘lievelingshond’ zou voor haar ogen zijn doodgeschopt en ook dat zij door Van Hal van een zeilboot zou zijn geduwd – wel erg laat ten tonele wordt gevoerd. Volgens hem kan de zaak gewoon doorgang vinden.
De rechtbank is het daar niet mee eens, en wil een dubbele rapportage over de psychische gesteldheid van Scheffer, zowel van een psycholoog als van een psychiater. Opmerkelijk, aangezien professor Corine de Ruiter van de Universiteit Maastricht al met een dergelijke rapportage bezig is. De Ruiter wordt echter beschouwd als een partijdeskundige, en zij staat niet ingeschreven in het Nederlands Register Gerechtelijk Deskundigen. De rechtbank hekelt ook het feit dat De Ruiter er “niet in geslaagd is om tijdig te rapporteren”, maar slechts een tussenrapportage heeft overlegd.
Scheffer heeft overigens ook een nieuwe advocaat. Werd zij bij de vorige pro forma-zitting vertegenwoordigd door Theo Hiddema, thans is dat Jan Boone.
5,7 miljoen
Van Hal Scheffer uit Soesterberg was eigenaar van het Haagse advocatenkantoor Scheffer. Op 7 juni 2012 kwam aan het licht dat de advocate tussen 2008 en 2012 met behulp van vervalste brieven en verklaringen van onder meer de Raad van Arbitrage voor de Bouw, de Raad van State, Van Swaaij Advocaten BV en de rechtbank Den Bosch geld van woningcorporaties in eigen zak stak.
Van de oplichting zijn verschillende (woning)corporaties de dupe geworden, waaronder Casade uit Waalwijk, Stichting Woonvisie, BL Huisvesting, Stichting Zorgpalet en ‘plaagbeheerser’ Groene Vlieg. Van Hal Scheffer liet hen waarborgsommen storten, terwijl dat niet nodig was, en lichtte hen op die manier op voor in totaal bijna 5,7 miljoen euro.
Naast valsheid in geschrifte, witwassen en oplichting, wordt – als onderdeel van die laatste verdenking – ook nog verduistering ten laste gelegd, omdat ze sieraden ter waarde van ongeveer 130.000 euro ‘wederrechtelijk toe-eigende’. Ze bestelde ze bij de juwelier waar ze vaste klant was, maar heeft nooit betaald.
Op dit moment woont Scheffer bij haar ouders. Al haar eigendommen in beslag zijn genomen en verkocht. Volgens curator Ralf de Koning van Marree en Dijxhoorn Advocaten uit Amersfoort is er veel geld kwijt, en zullen schuldeisers uiteindelijk maar een deel van hun geld terugzien.