Na bijna 90 jaar praktijk in Dordrecht besloot Ten Holter het roer om te gooien en een samenwerkingsverband aan te gaan met het ‘natte kantoor’ Noordam. Het Rotterdamse Noordam was namelijk op zoek naar een nieuwe partner nu zij, na zes jaar gefunctioneerd te hebben onder de vlag Schipper Noordam, besloot te splitsen van Schipper.
Per 1 december is het huwelijk tussen Ten Holter en Noordam officieel voltrokken. Alhoewel, wellicht is het beter om te spreken van ondertrouw: het samenwerkingsverband houdt een intentie tot fusie per 2014 in. Aram van Bunge, twaalf jaar partner bij Ten Holter, spreekt van een ‘heftige samenwerking’ “We zullen blijven opereren vanuit Rotterdam én Dordrecht, maar we zullen wel veel overleg plegen met elkaar. We hebben hiervoor een videoverbinding via glasvezelkabel aangelegd. Ook zullen secties worden samengevoegd.” Hij ziet dat hierdoor meer mogelijkheden ontstaan in het bedienen van de cliënten. Van Bunge: “Zo heb ik juist een enorme klus aangenomen, die ik anders wellicht niet had aangedurfd omdat al mijn mensen dan bezet zouden zijn voor één cliënt. Ook betekent de schaalvergroting meer kennisoverdracht. Cliënten reageren overwegend positief, al hoor je natuurlijk wel alleen de positieve reacties. Maar dat zijn er wel veel.”
Brug
Ten Holter wilde al een tijdje een brug slaan naar het Rotterdamse. Van Bunge: “Ten Holter is al sinds 1924 hetzelfde. De markt om ons heen echter verandert, ook in Dordrecht. Het grote bedrijfsleven bevindt zich meer en meer in het Rotterdamse. Ook instanties als de KvK en de rechtbank verplaatsen zich naar Rotterdam. We kunnen niet meer om Rotterdam heen. Noordam op haar beurt is heel sterk op haven en transport gericht, zij hadden juist de wens om zich meer in de Drechtstreek (omgeving Dordrecht -red) te profileren. De Drechtstreek is namelijk zeer sterk op de binnenvaart gericht, met zeehavens in Dordrecht en de Moerdijk.”
“Degelijker dan Ten Holter kan je het bijna niet verzinnen”
Aan de samenwerking liggen niet alleen regionale overwegingen ten grondslag. Van Bunge: “Noordam zei in één van onze verkennende gesprekken: ‘jullie degelijkheid vinden wij sexy’. Dat zochten ze. Nou, degelijker dan Ten Holter kan je het bijna niet verzinnen.” De degelijkheid van Ten Holter blijkt ook uit het feit dat ze het eerste Nederlandse kantoor zijn met een ISO certificering, een norm die hoge eisen stelt aan het managementsysteem van de organisatie. Van Bunge: “Deze certificering houden we. Sowieso. Wanneer Noordam en Ten Holter gaan fuseren, zal Noordam dezelfde eisen uit ons kantoorhandboek implementeren.”
“Wij geloven dat we elkaar veel kunnen bieden”
De website van Ten Holter Noordam vermeldt vier marktgebieden waarin zij werkzaam zijn: bouw, cleantech, haven en zorg. Van Bunge: “Het mooie van iets nieuws opzetten is dat je je visie kan herformuleren. We zijn tezamen sterk in deze branches. Ten Holter zat van oudsher veel in de Bouw en Zorg, Noordam veel in de haven en heeft zich de afgelopen tijd sterk gemaakt in cleantech. In de afgelopen jaren blijken we echter veel overlap in deze markten te hebben, soms zelfs bij dezelfde cliënten. In de toekomst zullen we ons dus op deze vier gebieden focussen.”
Van Bunge is er van overtuigd dat deze samenwerking met Noordam tot een succes zal worden: “Wij geloven dat we elkaar veel kunnen bieden. We zien nu al de effecten.”