De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) wordt overspoeld door reacties over mogelijke misstanden bij executieveilingen. Anderhalve maand geleden riep de kartelwaakhond onder meer banken, notarissen, veilingmeesters, makelaars, onroerendgoedhandelaren en consumenten op informatie te verstrekken. De enorme respons heeft tot nieuwe aanknopingspunten geleid in het lopend onderzoek, meldt DFT.
De NMa heeft de samenleving volgens de krant nooit eerder gevraagd bij te dragen aan een lopend mededingingsrechtelijk onderzoek. Wanneer het onderzoek wordt afgerond, is nog niet bekend. De NMa deed in 2005 ook al onderzoek naar verboden afspraken, maar kon de beschuldigingen toen niet hard maken.
Het huidige veilingsysteem voor gedwongen huizenverkoop wordt ingrijpend veranderd. Op dit moment loopt er al een pilot. Banken en notarissen verwachten dat meer partijen op executieveilingen af zullen komen als er regelmatig gezamenlijke veilingdagen komen.
Het huidige systeem is vrijwel uitsluitend toegankelijk voor professionele vastgoedhandelaren. De NMa vermoedt dat zij op grote schaal kartelafspraken maken. Ze zouden onderling afspreken zo laag mogelijk te bieden, en mensen wier huis geveild wordt op die manier duperen. De mensen die hun huis kwijtraken blijven daardoor bovendien met een onnodig hoge restschuld achter, terwijl vastgoedhandelaren de winst opstrijken en onderling verdelen.
De toezichthouder heeft een telefonische informatielijn opengesteld. Mensen kunnen daarnaast reageren op de website. Reageren kan nog tot 15 januari 2010. Boosdoeners hebben de mogelijkheid een clementieverzoek in te dienen. Ze komen dan in aanmerking voor een boeteverlaging, meldt het NMa.
Het aantal veilingen is de afgelopen jaren rap toegenomen, meldt DFT. In 1998 werden 362 huizen op deze manier geveild. In 2008, waren dat er al 1779. De verwachting is dat het aantal executieveilingen door de economische crisis verder zal stijgen.