Naar aanleiding van de zeer goed gelezen serie Een greep uit het leven van een bijna afgestudeerde rechtenstudent heeft de redactie van Rechtenstudie.nl een nieuwe reeks bedacht. Door middel van interviews met de voorzitters van de juridische faculteitsverenigingen besteden we aandacht aan de activeiten, de verhouding tussen de faculteitsvereniging en de faculteit en het voorzitterschap. Vandaag de derde aflevering: Rogier Kingma van QBDBD, de faculteitsvereniging van de VU. “De kantoren hebben ons ook nodig om met goed gemotiveerde studenten in aanraking te komen.”
Wie ben je en wat is je achtergrond?
”Mijn naam is Rogier Kingma, ik ben 22 jaar en kom uit Huizen. Ik ben direct na de middelbare school rechten gaan studeren aan de VU omdat ik altijd al een fascinatie heb gehad voor de advocatuur. Ik heb voor Amsterdam gekozen omdat vanuit mijn familie de oriëntatie toch meer naar Amsterdam toe is, en ik ook familieleden hier heb wonen. Mijn voorkeur ging uit naar de VU, omdat de faculteit rechten er bekend om staat dat ze een goede structuur hebben. Als student weet waar je aan toe bent. Ik doe nu een bestuursjaar bij QBDBD (afgekort: QBD) en ben voorzitter.”
Welke activiteiten organiseert QBDBD?
”QBDBD staat voor ‘Qui bene distinguit, bene docet’. Dat is Latijn voor ‘Wie goed onderscheidt, onderwijst goed’. Wat betreft de activiteiten heeft QBD twee kanten. De sociale kant, zoals de feesten en borrels, om een beetje verenigingsgevoel te kweken en ervoor te zorgen dat de leden elkaar onderling leren kennen. Daarnaast hebben we een carrière of inhoudelijke kant met kantoorbezoeken. Bovendien organiseren we ieder jaar de AJB (de Amsterdamse Juridische Bedrijvendag), dat is wel een activiteit die er tussenuit springt. De AJB is een bedrijvendag waar kantoren zichzelf kunnen profileren. Daar komen studenten uit het hele land naar toe, om vragen beantwoord te krijgen en in contact te komen met de kantoren. Daarnaast hebben we vorig jaar, een week voor de AJB, ook een pre-AJB georganiseerd. Daar worden sollicitatietrainingen en tips gegeven over hoe je jezelf moet presteren op de AJB.”
Wat zijn de hete hangijzers binnen de faculteit en/of de faculteitsvereniging?
”De faculteit rechten aan de VU steunt ons waar ze kunnen. Met de inhoud van het onderwijs hebben wij echter niets te maken. Daar hebben we een facultaire studentenraad voor. Voor bepaalde zaken weet de faculteit ons te vinden en weten wij hen te vinden. De geplande verhuizing, is wellicht een van de hete hangijzers. In 2011 verhuist de faculteit rechten namelijk naar een nieuw gebouw. Een belangrijk punt voor ons is de verdeling van de kamers en hoe het er in het gebouw uit komt te zien. Op dit moment is er een werkgroep aan het brainstormen over de daadwerkelijke invulling daarvan. Dit is voor ons erg belangrijk, omdat wij ook ruimte nodig hebben voor onze boekenverkoop en voor het bestuur. De faculteit denkt mee over onze wensen. Zij steunen ons daar goed in.”
Hoe is de binding van de faculteit met de stad?
”De VU is een campusuniversiteit. Alle gebouwen staan hier. We hebben ook nog een wooncampus bij Uilenstede. De VU staat wel bekend als een universiteit waar veel mensen van buiten Amsterdam naartoe komen. Dat blijf je houden. De VU is ook een universiteit met ontzettend veel diversiteit. Dat merk je ook bij de activiteiten. De mensen die buiten de stad wonen, blijven vaak niet lang hangen voor sociale aangelegenheden. Dat is iets waar je niets aan kan doen. Ik zie de VU wel als een Amsterdamse universiteit. Onze activiteiten vinden immers wel plaats in de stad. Die binding is er dus wel.”
Wat is de visie van de vereniging over de studie en de faculteit?
”Op sommige punten helpen wij de faculteit. We helpen bijvoorbeeld bij “dagje studeren-dagen”. Dat is een dag waarop scholieren bij de VU langs komen om een dagje te studeren. Wij profileren ons dan natuurlijk ook: we vertellen wat wij voor de toekomstige studenten straks kunnen betekenen. Op deze manier werken we samen met de faculteit. Het contact gaat via het communicatiebureau. We hebben een aanspreekpunt waar we direct heen kunnen. Ik vind het erg belangrijk dat als we ergens mee komen, dat er dan ook echt naar ons geluisterd wordt en dat we serieus worden genomen. Als je niet serieus genomen wordt, dan doe je het voor niets.”
Wat is kenmerkend voor de rechtenstudent aan deze faculteit(svereniging)?
”De VU, en ook de rechtenfaculteit, is heel divers. Dat is een feit. Of daar een bepaalde reden voor is, kan ik niet met zekerheid zeggen.”
Hoelang ben je al voorzitter van de faculteitsvereniging?
”Vorig jaar april heb ik gesolliciteerd voor de functie van voorzitter en eind mei werd ik gekozen als kandidaat-voorzitter van QBD. Het bestuur kiest uiteindelijk zes kandidaatsbestuurders. Daarna begint je inwerkperiode, maar daar gaat eerst de zomer overheen. In de zomermaanden is het vrij rustig, en in augustus ga je weer verder. Dan heb je de Idee-week, dat is de introductieweek van de VU. Op dat moment ben je echt actief bezig als bestuur. Op 1 september begint het collegejaar, maar pas op 1 oktober word je bij de Algemene Leden Vergadering definitief door de leden gekozen als bestuurder, in mijn geval als voorzitter. Dus officieel ben ik vanaf 1 oktober 2009 voorzitter. Elk jaar wordt een nieuw bestuur gekozen.”
Welke ervaring(en) heb je tijdens uw voorzitterschap van de faculteitsvereniging meegemaakt?
”Een bestuursjaar kan ik iedereen aanraden, want je ontwikkelt jezelf. Het netwerken en het contact houden met kantoren is iets wat voor mij helemaal nieuw was. Ik werd door mijn voorganger ingewerkt en ben naar acquisitiegesprekken mee geweest. Ze gaf me ook tips en uitleg. Ik heb dat op dezelfde manier voortgezet. In het begin was het erg spannend bij zo’n acquisitiegesprek, maar nu ben ik daar helemaal aan gewend en besef ik dat het erg leuk is om te doen. Wij vragen in principe om geld, maar de kantoren hebben ons ook nodig om met goed gemotiveerde studenten in aanraking te komen. Wat dat betreft is het een goede samenwerking, en daar leer je veel van. Ik wil mijn opvolger daar ook serieus in betrekken.”
Hoe zou je je eigen persoonlijkheid omschrijven?
”Ik vind mezelf, daarom solliciteerde ik ook naar de functie van voorzitter, iemand die representatief en naar buiten toe geschikt is voor het voorzitterschap. Daarnaast vind ik het sociale aspect ook ontzettend leuk. De borrels, het socializen, het netwerken, dat je bij kantoren over de vloer komt. Ik heb het gevoel dat deze functie echt bij mij past.”
Wat maakt je geschikt als voorzitter van deze faculteitsvereniging?
”Als voorzitter heb je een managersrol en moet je proberen om conflicten op te lossen voordat ze er echt zijn. Bijvoorbeeld, als je merkt dat er irritaties zijn onder je bestuursleden, dan moet je er als voorzitter voor zorgen dat je daarop inspringt, voordat het echt ernstige problemen worden. Dat is wel iets wat ik aanvoel. Je moet klaar staan voor de rest van je bestuursgenoten. Als je merkt dat iemand het ergens druk mee heeft of met een dilemma zit, dan spreek je die persoon even aan en kom je er samen wel uit. Dat is de steunfactor: dat je er bent voor de bestuursleden.”