Hoe lang duurt het nu eigenlijk voordat je met behulp van een goede baan die duurbetaalde rechtenstudie hebt terugverdiend? Dat valt voor de gemiddelde rechtenstudent reuze mee: mannen hebben zo’n vier jaar nodig, de nog altijd iets minder verdienende vrouw vijf jaar, zo stelt een overzichtelijke rekentool van de Algemene Rekenkamer: de Rendementschecker.
Deze checker is online gezet na onderzoek door de Algemene Rekenkamer naar het rendement van opleidingen. De weinig verrassende uitkomst: studenten rechten en economie verdienen hun studie het snelst terug. Het onderzoek volgt op het 200-jarig bestaan van de Rekenkamer, die vanwege het jubileum een prijsvraag voor scholieren uitschreef. Zij droegen onderwerpen aan die interessant zouden zijn voor de Rekenkamer om te onderzoeken, en zo werd het onderzoeksvoorstel ‘Check je rendement’ geboren.
De Rekenkamer onderstreept dat het niet om een regulier onderzoek gaat, en dat er daarom geen aanbevelingen of conclusies aan te verbinden zijn. En de resultaten die iemand na het invullen van de checker volgt? “De absolute waarheid is het niet, het gaat om een indicatie die je door de oogharen moet bekijken,” zegt Joost Aerts, persvoorlichter bij de Algemene Rekenkamer. “De verstrekte gegevens zijn gebaseerd op diverse onderzoeken, maar het blijven gemiddelden.”
Wat blijkt: een afgestudeerde mannelijke jurist verdient vijf jaar na zijn studie gemiddeld 48.500 euro. Hij heeft zelf 12.612 euro betaald aan de opleiding, de Rijksoverheid bijna 73.000 euro. Na vier jaar heeft hij zijn rendement behaald: op dat moment heeft zijn opleiding hem net zoveel opgeleverd als die heeft gekost. Dit duurt voor vrouwelijke juristen iets langer: vijf jaar, omdat zij volgens de Rendementschecker na vijf jaar gemiddeld 43.300 euro verdienen. Alleen het inkomen van voormalig economiestudenten ligt na vijf jaar gemiddeld hoger, met een paar duizend euro.
Voor de Rijksoverheid duurt het respectievelijk acht en negen jaar voordat het in een mannelijke dan wel vrouwelijke student geïnvesteerde bedrag is terugverdiend. Opvallend is dat voor HBO-studenten de benodigde gegevens ontbreken om een dergelijke berekening te kunnen maken. Het rendement van een hogere opleiding in de culturele sector is overigens het allerlaagst. Ofwel: de student die een carrière als theateracteur ambieert, zal er het langst over doen om zijn opleiding uit zijn investering te halen.
Doe de check zelf op de website van de Rekenkamer.