Na ruim veertig jaar dreigt de op rechtenstudenten draaiende Rechtswinkel Amsterdam vanaf 2014 de deuren te moeten sluiten. De oorzaak: financiële tekorten nadat de gemeente Amsterdam eerder al de subsidiekraan dichtdraaide.
De gemeente betaalde tot en met 2011 twee derde van de totale subsidie aan de Rechtswinkel – zo’n 30.000 euro op jaarbasis. Intussen zou ook de Universiteit van Amsterdam overwegen om de financiële bijdrage volgend jaar te beëindigen, vanwege bezuinigingen. Een andere geldschieter is nog niet gevonden; de Rechtswinkel is nog steeds op zoek. “Onze opties om subsidie te vinden beginnen op te raken, dus zijn we op zoek naar iemand die onze redder wil zijn en ons financiële gat kan dichten”, zegt Lana Haanraadts namens de rechtswinkel tegen de Amsterdamse stadsomroep AT5. Een kleine bijdrage vragen aan de mensen die een beroep doen op juridische hulp, ziet de Rechtswinkel Amsterdam niet zitten.
Sinds de start in 1972 zijn rechtenstudenten de drijvende kracht achter de Amsterdamse Rechtswinkel geweest. De circa 35 studenten die meewerken, verstrekken per jaar juridisch advies aan circa 5500 mensen die zich geen advocaat kunnen veroorloven. Dit doen ze vooral op het gebied van arbeid, consumenten, huur, personen- en familie en sociale zekerheid.
De Stichting Rechtswinkel Amsterdam was in verband met vakantietijd helaas niet bereikbaar voor verder commentaar. Bekijk een item van AT5: