Het eerder gemelde kort geding tegen Courtwatch, de website waar onder andere advocaten, rechters en notarissen kunnen worden beoordeeld, was niet tegen de website gericht, maar enkel en alleen tegen degene die advocaat Hendrik de Jong uit het Friese Burgum een onwelgevallige beoordeling gaf. De tekst moet van de site, maar met de site zelf is niks mis, vindt de rechter.
Op Courtwatch kun je onder de rubriek “wat staat er op de tuchtrol” aankomende tuchtzaken beschrijven. Zo was er daar een nog te behandelen klacht beschreven tegen advocaat Hendrik de Jong. De Jong was niet gediend van de beschuldigingen aan zijn adres door ene Johanna Kuiper, de ex van een client van hem. De Jong werd door Kuiper beschuldigd van misleiden, liegen en bedriegen in een boedelscheidingzaak, en ook het “misbruiken” van kinderen en bedreigen.
“Smadelijk en lasterlijk,” vond De Jong. Er werd zakelijk schade geleden, ook al omdat Courtwatch als eerste kwam bovendrijven na het het intikken van zijn naam op Google, beweerde hij. Een fikse dwangsom van maximaal €100.000 werd geëist als de gewraakte teksten niet snel werden verwijderd.
Kuiper stelde dat het kindermisbruik niets van doen had met het sexueel misbruiken van kinderen, maar slechts met de “schade” die een betrokken dochter opliep doordat De Jong doorgeschoten was in het behartigen van de belangen van een cliënt van hem in de echtscheidingszaak. “De Jong lijkt een persoonlijke missie te hebben in het beschadigen van de tegenpartij en ontziet daarbij de partner en de kinderen ook niet,” aldus de tekst op Courtwatch.
Misstanden aan de kaak stellen staat Kuiper vrij, aldus de voorzieningenrechter, maar deze vindt dat De Jong gelijk heeft en oordeelt dat de teksten over de advocaat verwijderd moesten worden, want die zijn onnodig grievend. Ook op andere sites mag mevrouw Kuiper geen kwalijke uitspraken meer doen over de raadsman. Schadevergoeding krijgt De Jong niet.
“De rechter had verder niks tegen Courtwatch,” zegt Paul Ruijs, oprichter van de website. Volgens Ruijs halen sommige mensen de teksten al weg als de advocaat dreigt met stappen. In andere zaken is men door Courtwatch juist nader tot elkaar gekomen, beweert Ruijs.