Juristen blijven de komende jaren kampen met een zwakke arbeidsmarkt als gevolg van een overdosis rechtenstudenten. En daar blijft het niet bij, qua slecht nieuws: rechten wordt ook nog eens beoordeeld als de slechtste universitaire opleiding in Nederland. Dat blijkt uit de Keuzegids Universiteiten 2010, die in december verscheen. Onderzoekers van researchcentrum ROA kwamen afgelopen jaar al tot een soortgelijke conclusie.
Tot voor kort kozen veel jongeren voor een studie Rechten vanwege de prima perspectieven op de arbeidsmarkt, maar de massale aanmeldingen beginnen nu – in combinatie met de recessie – hun tol te eisen. Tot 2014 is er 0,9 baan beschikbaar per afgestudeerde rechtenstudent. Dat is een lage score. Per afgestudeerde tandheelkundestudent is er bijvoorbeeld 1,3 baan beschikbaar.
Rechten heeft met 5359 nieuwe studenten verreweg de grootste instroom. Ter vergelijking: bedrijfskunde zit daar met 4049 al ruim duizend studenten onder, maar de gemiddelde instroom van alle andere studies ligt net iets boven de duizend.
Kwaliteit
Door de sterke groei is de kwaliteit onder druk komen te staan, stellen de onderzoekers. Onder meer daardoor heeft Rechten van alle studies de slechtste totaalscore: een 4,4. Studenten klagen volgens de Keuzegids over een te weinig uitdagend studieprogramma. Dat geldt zowel voor het lage aantal lesuren – maximaal 10 per week – als de inhoud en het intellectuele niveau van de opleiding.
Als aankomend rechtenstudent kun je het beste kiezen voor een kleinschalige universiteit, zoals de Universiteit Maastricht of de Open Universiteit. Die laatste biedt verrassend genoeg de beste bachelor Rechtsgeleerdheid. Kies je toch voor een grote variant, dan is de Radboud Universiteit in Nijmegen de beste optie. Ook University Colleges scoren goed.
De Vrije Universiteit in Amsterdam komt als slechtste uit de bus. Deze universiteit scoort het laagst qua aantal contacturen, gebouwen, faciliteiten en de waardering van studenten voor de inhoud en samenhang van het studieprogramma.