Er is geen tekort aan curatoren, en dat dreigt ook niet voor de toekomst. Dat leert althans een rondgang van Advocatie.nl langs alle rechtbanken van Nederland. Insolad, de vereniging voor Insolventie-advocaten maakt zich desalniettemin zorgen over het beloningstekort voor curatoren. Duidelijk is dat advocatenkantoren – ook middelgrote – steeds vaker bedanken voor het curatorenwerk. “Als het zo doorgaat, dan hebben we een probleem.”
Faillissementen met een lege boedel komen steeds vaker voor. Vooral het toenemende aantal dienstverleners dat op de fles gaat, waarbij de waarde van de boedel in de hoofden van de mensen zit in plaats van het meubilair en andere waardevole goederen, is funest.
Rocco Mulder, voorzitter van Insolad, de Vereniging Insolventierecht Advocaten, kent onderzoek dat laat zien dat tegenwoordig in 70% van de behandelde faillissementen een tekort ontstaat. In 60% van die gevallen is dat een tekort van meer dan € 1000. “Het probleem is serieus,” aldus Mulder.
Door deze trend komt het uurtarief voor de curator soms ver onder het tarief van zijn collega advocaten uit. De Universiteit van Tilburg (UvT) werkt op dit moment aan een onderzoek dat inzicht moet geven in het totale tekort op jaarbasis over faillissementen in Nederland. Vorig jaar publiceerde de universiteit de bovenstaande cijfers over lege boedels en de tekorten die daardoor ontstaan.
“Tegenover tekorten moeten ook opbrengsten staan,” zegt onderzoeker Gijs van Dijck. “We willen weten hoe erg het momenteel is, en wat de tijdsbesteding van curatoren bepaalt. Is dat de complexiteit van het faillissement, of het actief (de bezittingen)? Het eerste zou goed zijn, het laatste zorgelijk. Dat zoeken we uit.” Dit najaar worden enkele resultaten van Van Dijcks onderzoek bekend, en worden adviezen geformuleerd.
Insolad wil met de resultaten van het onderzoek naar de Recofa stappen, het overleg met de rechter-commissaris die richtlijnen voor beloning voor curatoren vaststelt. Mulder zegt haast te hebben met maatregelen, want het aantal curatoren neemt snel af en hij maakt zich daarnaast zorgen om de kwaliteit. Hij gaat ook met overheid en banken om de tafel.
Navraag bij alle rechtbanken van Nederland levert echter op dat ze thans geen problemen hebben met het toenemende aantal insolventies en het krimpende aantal curatoren. Ook in de toekomst denken de rechtbanken voldoende curatoren ter beschikking te hebben. De SP maakte zich wel zorgen en heeft Kamervragen gesteld aan de minister van Justitie.
Cijfers
Wat zeggen de cijfers? In 2006 waren dat er nog 1400, nu zijn dat er duizend. Volgens Mulder komt dat deels door de rechtbanken die een kwaliteitsslag wilden maken door te werken met kleinere lijsten. De rechtbanken denken daardoor ook beter toezicht kunnen houden. De andere reden voor de krimp is afhaken vanwege de eerder genoemde profitabiliteit, en natuurlijke uitstroom.
Volgens Mulder moet de wijze waarop de faillissementen onder curatoren verdeeld worden, “de mix” van rendabele en niet-rendabele faillissementen, herzien worden. Nu is het nog teveel een roulette volgens Mulder: “Waarom zou het kantoor dat verlies moeten dragen? Het systeem klopt niet helemaal. De rechtbanken kunnen ook niet altijd goed beoordelen hoe de mix er uit ziet.”
Insolad denkt naast aanpassing van de regels, ook aan een soort fonds, onder te brengen bij de Kamer van Koophandel. “Een verwijderingsbijdrage” voor de afhandeling van de faillissementen met lege boedels.