Een notaris kan niet aansprakelijk worden gesteld voor verliezen die een goed onderlegde speculatieve belegger lijdt. Het is echter wel ‘ontoelaatbaar’ dat een notaris via een bij hem werkende notarisklerk een constructie aangaat met die belegger om een (grond)transactie te financieren. Dat heeft de rechtbank Almelo onlangs beslist. Echter: “Deze verwijtbaarheid brengt echter niet mee dat de notaris aansprakelijkheid draagt voor de door [eiser] geleden beleggingsverliezen,” aldus de rechtbank.
De eiser probeerde zowel de notaris als de notarisklerk aansprakelijk te stellen voor geleden verliezen met landbouwgronden. Een kansloze zaak, aldus de rechtbank. De opvatting van de eiser zou er immers toe leiden dat “het speculatierisico van de belegger verschuift naar de notaris, zodra de markt omslaat in het nadeel van de speculant.”
De notarisklerk komt al helemaal niet in beeld, omdat die werkt onder verantwoordelijkheid van de notaris. “Voor eventuele onregelmatigheden en/of nalatigheden in de uitvoering van de door [eiser] aan de notaris verstrekte opdrachten is niet de notarisklerk maar slechts de notaris aansprakelijk.”
Echter, het door de notarisklerk persoonlijk kopen van een stuk landbouwgrond onder de verplichting om die landbouwgrond later weer te verkopen aan eiser, is volgens de rechtbank ontoelaatbaar. “De in de uitoefening van het notarisambt vereiste neutraliteit en distantie leidt daardoor schade,” aldus de rechtbank.