De Raad van Discipline in Amsterdam eist opnieuw dat een aan alcohol verslaafde advocaat medische rapportages overlegt waarmee hij aantoont dat hij gedurende vier maanden geen alcohol heeft gebruikt. Dat blijkt uit een tussenbeslissing van de raad. De advocaat had in een eerdere tussenbeslissing al dezelfde opdracht gegeven aan de advocaat, maar die voldeed daar maar ten dele aan.
De Haarlemse advocaat verstrekte de raad wel de uitslagen van bloedonderzoeken, maar een rapportage van een (medisch) deskundige over de analyse van die gegevens ontbrak. ‘Zonder die toelichting kan de raad, als leek op medisch gebied, niet vaststellen of de stelling van verweerder dat hij geen alcoholhoudende dranken meer nuttigt, juist is.’ Een verklaring van zijn therapeut dat hij onder behandeling staat vanwege zijn verslaving, is niet voldoende.
De raad biedt de advocaat een herkansing, omdat niet is gebleken van ‘(hernieuwde) problemen in de praktijkuitoefening’. Ook de waarnemend deken stemt in met deze benadering, aldus de raad.
In de tussenbeslissing wordt niet vermeld of en hoe de advocaat over de schreef is gegaan als gevolg van het gebruik van alcohol. De raad stelt slechts in algemene zin vast ‘dat het gebruik van alcohol door een advocaat met negatieve gevolgen voor de praktijkvoering onwenselijk is’. De advocaat zou verder hebben erkend dat hij de ‘nullijn’ moet hanteren, in die zin dat hij helemaal geen alcohol kan en mag drinken.
September vorig jaar werd een Haarlemse advocaat berispt omdat hij (te) kort voor de zitting alcohol had genuttigd. Dat zou invloed hebben gehad ‘op het optreden in rechte van verweerder, althans dat hij bij zijn cliënt de schijn heeft gewekt dat dit een negatieve invloed heeft gehad op zijn optreden’. Aan die beslissing wordt in de nu gepubliceerde uitspraak niet gerefereerd. Op tuchtrecht.nl zijn verder geen tuchtrechtelijke beslissingen te vinden over verslaafde advocaten.