Nog een onroerend goed-nachtmerrie. Een groep van 25 UvA-hoogleraren zijn mordicus tegen de geplande verhuizing van de rechtenfaculteit uit het centrum van Amsterdam naar het Roeterseiland. De faculteit is sinds 1880 gevestigd op de Oudemanhuispoort en is een begrip, ook in de Nederlandse advocatuur. “Van bezetting van gebouwen is nog geen sprake.”
Volgens de hoogleraren gaat door de dreigende verhuizing een beeldmerk van de faculteit verloren. “Generaties studenten hebben hun keuze voor een rechtenstudie mede laten bepalen door deze unieke locatie,” schrijven de profs in een boze brief aan het bestuur.
Ze zijn bang dat de concurrentiepositie van de UvA ten opzichte van de VU met het verlies van de historische locatie een gevoelige klap krijgt. “Tenslotte: het heeft ons gestoord dat het College van Bestuur de binnen de rechtenfaculteit levende bedenkingen stelselmatig afdoet als ‘sentimentele bezwaren’. Onze bezwaren zijn rationeel en ernstig,” aldus de hoogleraren.
Professor Cees Maris is één van de ondertekenaars van de protestbrief. De prof, die beaamt gehecht te zijn aan de Oudemanhuispoort, heeft “niet veel vertrouwen in dat de verhuizing goed zal verlopen.” Maris doelt daarmee op de bestuurlijke vermogens van het College van Bestuur (CvB) van de UvA om de verhuisoperatie in goede banen te leiden.
“Het CvB zou ons een aanbod doen dat je niet kunt weigeren, maar het alternatief op het Roeterseiland (foto links) is onaantrekkelijk”, aldus Maris. Hij heeft zijn bedenkingen bij het grotere plan van het bestuur om de alpha-, bèta- en gammafaculteiten te clusteren in stadscampussen waar de student intern alles vindt wat hij nodig heeft. “Die voorzieningen biedt de stad zelf al veel beter.”
Volgens Maris,”vertilt” het bestuur zich aan de operatie. Hij vermoedt dat het er eenvoudigweg de competenties niet voor heeft. Eerdere operaties verliepen ook verre van vlekkeloos. Daarnaast ziet hij de kans dat het halverwege misloopt vanwege de kredietcrisis en verminderde opbrengsten uit de verkoop van onroerend goed.
“Van bezetting van gebouwen is nog geen sprake,” volgens de hoogleraar. Hij heeft geen idee hoe het nu verder moet met de ontstane patstelling.
Een woordvoerder van de UvA vindt dat de hoogleraren zichzelf tekort doen door te stellen dat de concurrentiepositie verzwakt. “Hebben ze in de loop der jaren inhoudelijk zo’n kwalitatief goede opleiding neergezet, en dan stellen ze dat hun concurrentiepositie verzwakt door een verhuizing. Bovendien: ze moeten er hoe dan ook uit. De Oudemanhuispoort moet zwaar gerenoveerd worden. Bovendien is de locatie te klein om de hele rechtenfaculteit te huisvesten.”
Hoe zien de studenten een verhuizing? Tamara van Europese studentenvereniging ELSA, eveneens gevestigd op de Oudemanhuispoort, weet nog niets van de plannen: “Verhuizing?” Gevraagd naar een eerste reactie vanuit de onderbuik klinkt een gillend achtergrondkoor van studenten door de telefoon. “Neeeee, niet doen!”
Freek van de JFAS heeft wel van de plannen gehoord. “Ja, jammer. Ik moet me er nog in verdiepen, ik kom net terug van wintersport, maar ik heb er wel begrip voor als het de faciliteiten en kwaliteit ten goede komt. Van de opstelling van de hoogleraren heb ik ook wel begrip. Zij werken hier al jaren.”