De afgelopen tijd hebben Leidse rechtenstudenten flink wat prijzen in de wacht gesleept. De Jongbloed facultaire scriptieprijs, de Hazelhoff van Huet scriptieprijs Bank- en effectenrecht: ze gingen naar Leidse afstudeerders. Eerder al gingen Hanneke Steenbergenscriptieprijs en de scriptieprijs 2008 van het Nederlands Genootschap voor Internationale Zaken naar Leidse studenten.
De laatste prijs voor Leiden was de De Jongbloed facultaire scriptieprijs. De eerste prijs ging op 8 januari naar Peter van Schijndel’s scriptie over Identiteitsdiefstal. De tweede prijs ging naar Tjibbe Doumamet de scriptie: “Dwang als stimulans?”
De derde prijs werd gedeeld tussen Jan-Olivier Schrotz met zijn scriptie “The Explanatory Power of the Hegelian Notion of Statehood for Contemporary International Law.” en die van Boukje Veelders: “Het afdwingen van medewerking van de man aan het get, khoel of talaq bij de Nederlandse rechter.”
De scriptie van Peter van Schijndel zal door Jongbloed worden uitgegeven.
Hazelhoff van Huet
Daarnaast werd ook nog de Hazelhoff van Huet scriptieprijs Bank- en effectenrecht uitgereikt. Prof. mr. Rogier Raas, hoogleraar Nederlands en Europees bank- en effectenrecht, maakte de winnaars bekend. De prijs is geïnitieerd door de heer en mevrouw Hazelhoff-Van Huet.
De eerste prijs moest worden gedeeld tussen Maria van Duijvenbode en Arwin Bos. Duijvenbode schreef de scriptie: “De nieuwe wet ter voorkoming van witwassen en het financieren van terrorisme. Kritisch kijken naar cliëntenonderzoek.” Arwin Bos met: “De betekenis van Artikel 1. Eerste protocol van het Europese verdrag van de Rechten van de Mens voor financieel toezicht.”
Eerdere winnaars
In december sleepten Leidse studenten ook al prijzen in de wacht. De masterscriptie van Emma Besselink werd verkozen tot winnaar van de Hanneke Steenbergenscriptieprijs 2008. Deze scriptieprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de beste Nederlandse afstudeerscriptie geschreven op het terrein van het immigratierecht.
De scriptie van Emma Besselink, “General principles of Community law in action; the role of general principals in the context of the Asylum Procedures Directive”, gaat over de vraag wat de invloed is van algemene beginselen van gemeenschapsrecht op de asielprocedure, zoals vastgesteld in de Europese asielprocedurerichtlijn.
Luke Waldron, student aan de Faculteit in het advanced LLM-programma Internationaal Publiekrecht, heeft de scriptieprijs 2008 van het Nederlands Genootschap voor Internationale Zaken in de wacht gesleept. Zijn scriptie gaat over de gevolgen van klimaatverandering voor laaggelegen staten en de rol van het internationale recht. De titel van zijn scriptie is: Atlantis Revisited- The Submerged-State Phenomenon: Sovereignty&Statehood in the Face of Global Sea-Level Rise. Hij kreeg €1000 voor zijn winnende scriptie.
De Leidse student Antoine Buyse viel ook al twee keer in de prijzen. Hij mocht zijn proefschrift op het gebied van mensenrechten het beste op dat terrein noemen. Op 11 december 2008 kreeg hij de Max van der Stoel prijs. Een week eerder kreeg hij de Studieprijs van de Stichting Praemium Erasmianum.