Het Groningse advocaten- en notariskantoor Plas Bossinade ligt onder vuur omdat het dubieuze grondtransacties faciliteerde voor hun client, projectontwikkelaar Koop. Plas Bossinade maakte al dan niet opzettelijk fouten bij grondtransacties tussen provincie en Koop rond het project ‘Blauwe Stad’. Plas Bossinade geeft fouten toe, maar ontkent frauduleus handelen. “Al twee jaar geleden hebben we alles met de provincie uitgesproken, en dat het nu weer naar buiten komt, is spijtig.”
Gert Bossinade baalt van de reputatieschade die nu ontstaat nu zijn kantoor door radioprogramma Argosgenoemd wordt in verband met fraude: “De fout zat hem in de procedurele gang van zaken. Al twee jaar geleden hebben we alles met de provincie uitgesproken, en dat het nu weer naar buiten komt, is spijtig.”
Even terug in de tijd. Gemeente, provincie en projectontwikkelaar Koop sloegen de handen ineen om 1500 woningen te laten verrijzen in Oost-Groningen. De provincie kocht voor €100 miljoen de grond en Koop kon na ontwikkeling via de notaris het eigendom van de grond verkrijgen, en de kavels met huizen erop doorverkopen aan de toekomstige bewoners van Blauwe Stad. In de deal werd afgesproken dat Koop tien jaar lang tien miljoen aan de provincie terug moest betalen. De winst mocht Koop in eigen zak steken. Nu, jaren na de start, is nog geen 10% van het project gerealiseerd.
De constructie zat zo in elkaar dat de provincie, voor overdracht van de grond aan Koop, inzage kreeg in de conceptakte die Plas Bossinade opstelde. Maar de grond werd zonder inzage vooraf overgedragen aan de ontwikkelingsmaatschappij van Koop, zo bleek na een melding van het Kadaster aan de provincie. Conceptakten werden niet gevonden. Voor 4 miljoen euro aan grond ging richting Koop zonder medeweten van de provincie, maar met medewerking van de ex-directeur Postema van project Blauwe Stad. Hoe kon dat?
Op straat gezet
Procedurefoutje, een vergissing van één van de medewerkers, aldus Plas Bossinade in een reactie op de website. De medewerker die de “fout” maakte, werd op straat gezet door Plas, zo blijkt uit documenten die Argos in bezit heeft. Het zou gaan om een veertiger die sinds 1995 werkzaam is in het notariaat. Gert Bossinade beaamt dat de betreffende medewerker niet meer voor het kantoor werkt, maar wil niets zeggen over de achtergronden van het vertrek van de medewerker. Was het ontslag of vertrek? En waarom? “Dat is een interne aangelegenheid.”
De provincie geloofde destijds geen bal van het “procedurefoutje” van een gerenommeerd notariskantoor bij zo’n grote transactie. Een tweede transactie die in 2008 op stapel stond van nog eens dertig miljoen, werd ijlings voorkomen door de provincie.
Maar Plas Bossinade stuurde deze geblokkeerde transactie opnieuw op, eind 2008, ditmaal wél met een conceptakte. Daaruit bleek dat de grondprijs opeens veel lager was dan in de eerste akte. Daarnaast blijkt dat Koop de verkregen gronden niet aan eindgebruikers verkocht, maar die onder de kostprijs en zonder transactiekosten doorschoof aan een door hen zelf opgerichte BV. De provincie vreesde dat Koop de ontwikkelings-BV met daarin de gronden, leeg zou trekken en failliet zou laten gaan. Dan zou de provincie het nakijken hebben en zat Koop veilig met de grond in de andere BV.
“Dit stinkt”
Die constructie werd in de akte vermeld als een “mondelinge overeenkomst tussen de twee Koop-werkmaatschappijen waarvan de provincie op de hoogte zou zijn”. Maar die wist van niets. “Dit stinkt,” oordeelde hoogleraar vastgoed Ed Nozeman van de Rijksuniversiteit Groningen over de gang van zaken. Hij noemde in de Argos uitzending het optreden van de notarissen van Plas “nogal knullig, om niet te zeggen dat het een ernstige fout is.”
Gert Bossinade wijst alle aantijgingen van fraude van de hand. Met enkele weken komt de noordelijke rekenkamer met een rapport over het mislukte project. Plas Bossinade laat weten niet benaderd te zijn te zijn door de rekenkamer voor het komende rapport over het Blauwe Stad-echec. Mogelijk komt er een onderzoek naar fraude.