Ruim honderd deelnemers deden vorige week in Nijmegen mee aan het HAN Juridisch Dictee van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Zo min mogelijk fouten moesten ze maken in zinsdelen als ‘feeëriek geïllumineerde en rijkelijk gedecoreerde volumineuze paleizen’. Maykel Brummer bleekt daar erg goed in te zijn; hij won dit jaar voor de tweede keer op rij.
Het dictee begon meteen lekker, met: ‘Ik kan constateren dat zowel de scribent van dit dictee als ik beiden staatsrechtelijk georiënteerd zijn. Dientengevolge zult u gevrijwaard blijven van termen als détournement de pouvoir, persisteren, geprivilegieerd delict, reële executie, equivalent geluidsniveau, milieueffectrapportage en inquisitieprincipe.’
De tekst was bijna een A4’tje lang en logischerwijs moest bij veel woorden twee keer worden nagedacht. De pittige tekst ging over een actueel staatsrechtelijk voorval, waarover recent ook Kamervragen werden gesteld: over het feit dat Koningin Beatrix een hoofddoek droeg in een islamitisch land. Het merendeel van de mensen die meededen, waren studenten van de bacheloropleiding HBO Rechten.
De tekst werd voorgedragen door Thom de Graaf, zelf jurist, voormalig burgemeester van Nijmegen en de huidige voorzitter van de HBO-raad. In het filmpje dat de HAN op haar site zette, zegt hij dat het dictee vooral een manier is om aandacht te vragen voor de betekenis van taal. “Zeker bij juridische opleidingen is dat van cruciaal belang. Als je geen taalbeheersing hebt of daar ook niet een beetje gevoeligheid voor wil ontwikkelen, dan is het de vraag of je zo’n opleiding eigenlijk wel moet doen.”
Ook organisator Mascha van Vark noemt het dictee een ludieke manier om taalvaardigheid op de kaart te zetten. “Er doen studenten mee die moeite hebben met taal en spelling en die dat vak uiteindelijk hebben gehaald en die nu inzien dat correcte taal echt nodig is voor de opleiding. En volgens mij beginnen ze het nu zelfs een beetje leuk te vinden.”
De winnaar van het Juridisch Dictee 2012 in de categorie Studenten Individueel was een bekend gezicht: Maykel Brummer. Vorig jaar was hij in de categorie studenten ook al degene met de minste fouten. Toen won hij een iPad2, nu mocht hij ‘de nieuwe iPad’ mee naar huis nemen. Hij maakte slechts vijf fouten. Ter vergelijking: de nummers twee en drie maakten er elf en de top 3 van de teams die meededen maakte gemiddeld ruim 21 fouten. De meest gemaakte fout was: ‘gedelibereerd’.
Klik hier voor de tekst van het dictee.