Van de jonge advocaat-stagiair tot de partner die business binnen moet brengen. Iedereen heeft momenten waarop hij of zij vastloopt. Jette Derlagen en Bas Sligting van trainingsbureau IJsbrekers helpen advocaten met persoonlijk leiderschap.
Het zijn de vragen die iedereen zichzelf vroeger of later stelt over zijn werk: waar sta ik eigenlijk? Waar zit ik op dit moment en waar wil ik naar toe? En hoe kom ik daar dan? Waar wil ik aan werken en wat heb ik eigenlijk nog meer in huis? Maar dat deze vragen vaak worden gesteld, betekent niet dat het makkelijk is om een antwoord op te vinden.
Bas Sligting en Jette Derlagen zien de vragen terugkomen in alle fases van het advocatenleven. Afkomstig uit de theaterwereld, werken zij inmiddels al weer tien jaar als trainers op de Zuidas. “We hebben ons programma al met meerdere advocaten van verschillende kantoren afgerond. We kennen de advocatuur daarom van binnen en buiten.”
Spreken in het openbaar
Jette: “Het begint al bij de junioren, hen wordt geleerd over spreken in het openbaar en zij moeten zichzelf op authentieke wijze profileren. Hoe maak je nou een goede presentatie? Met de mediors gaan we aan de slag met business development, want die moeten straks als beginnend senior hun eigen business gaan creëren. En de seniors die richting partnerschap gaan, vragen zich af hoe ze sturing kunnen geven aan hun publiek. En dat is allemaal dus persoonlijk leiderschap: je doel voor ogen hebben en daar sturing aan geven. En dat geldt wat ons betreft voor any situation, werk en privé.”
Het vergt moed om je tijdens een training bloot te geven aan collega’s of vakgenoten. Toch lukt het volgens Bas iedereen om die drempel over te gaan. “Veel meer mensen dan je denkt voelen weerstand of vinden het moeilijk om zich te profileren of te communiceren in de vaak hiërarchische structuur binnen een bedrijf. En dan lopen ze tegen zichzelf aan en daar willen ze wat aan doen.”
Grootste obstakels
Vaak zitten daarbij de grootste obstakels tussen de oren, signaleert Bas. “Dan denk je: ‘Dit is nou eenmaal mijn manier”. Maar daar kun je helemaal in vast komen te zitten. In onze training breken we dat helemaal los.”
Als voorbeeld noemt hij een vrouwelijke senior advocaat, die zich in het contact met haar partner altijd heel erg klein voelde. Bas: “Die partner was echt een haantje, zo ervoer zij dat in ieder geval, heel streng in wat hij wilde. Zij zag er ook nog eens jonger uit dan dat ze was. En ondanks dat ze echt een ervaren senior advocaat was, werd ze eigenlijk telkens gecommandeerd. Vanuit haar eigen patronen bleef ze bijna slaafs in die dienende rol hangen. En dat stimuleert eigenlijk dat dominante gedrag.”
“Samen met haar hebben we bekeken wat zij neer kon zetten om dat te veranderen. Dan proberen we dus verschillende dingen uit, zowel op het verbale als het non-verbale vlak. Dan ziet zo iemand echt wat het directe effect is. Daarna moeten ze het inzetten in de werksituatie en dat is ook wel weer heel spannend. Want wij werken hier in een heel veilige situatie.”
Talking heads
Jette vult aan: “We geven direct aan dat we echt gaan repeteren en dingen uitproberen. We gaan een beetje knutselen. Hoe communiceer je nou op een effectieve manier, hoe zorg je ervoor dat je iemand anders weet te motiveren? Hoe maak je écht contact, of dat nou een-op-een is, in de rechtszaal of met een heel publiek? We zien in de basis al heel veel misgaan, in de lichaamshouding en de non-verbale communicatie. Het is een gouden regel in het theater: wat jij neerzet, neemt het publiek over. We zien in de advocatuur en in het bedrijfsleven heel veel talking heads: alles gebeurt vanuit het denken en het rationele. Het lichaam wordt daarbij vergeten. Maar daar zit ook het gevoel, de expressie en de bezieling.”
Maskers af
Jette en Bas mogen dan hun wortels hebben in de theaterwereld, verwar de training persoonlijk leiderschap niet met leren toneelspelen. Juist niet, zegt Bas. “Wat je heel vaak ziet is dat mensen binnen de advocatuur een masker dragen: ‘Ik heb nu een gesprek met een cliënt of een partner en dan moet ik deze rol spelen.’ Maar die maskers halen we in onze training helemaal weg. En wat je dan krijgt, is eigenheid.” Jette: “Als je daarop regisseert, dan zie je dat mensen ook denken: ‘Wacht eens even, ik wil juist authentiek zijn en eigen overkomen. Uniek zijn.”
Toxische situatie
Het komt ook wel eens voor dat deelnemers door de training inzien dat hun huidige werkomgeving fnuikend is voor die eigenheid. Bas: “Je ziet dat mensen er dan achter komen dat ze eigenlijk in een heel toxische situatie zitten. En dat ze dat op het werk willen gaan bespreken, of zelfs besluiten: ‘Ik stop hier en ga naar een ander kantoor.”
Het resultaat van de training beperkt zich niet alleen tot de werkvloer, vertelt Jette. “Het resoneert op heel veel verschillende terreinen: je neemt het ook mee naar huis, naar hoe je je kinderen opvoedt en hoe je naar je vrouw kijkt. Het gaat heel erg om wie je bent en wie je wilt zijn.”
De vijfdaagse training persoonlijk leiderschap begint op 20 september 2024 en is goed voor 17 NOvA Beroepsvaardigheden. Klik hier voor meer informatie