Vorige week vrijdag werd het herstelplan dat de Stichting Notarieel Pensioenfonds (SNPF) inleverde bij De Nederlandsche Bank (DNB) afgeschoten. Het fonds verkeert al lange tijd in zwaar weer. De dekkingsgraad zakte fors tijdens de crisis, echt herstel blijft uit. Snel korten op de pensioenuitkering hangt in de lucht. Binnen een maand krijgen de aangesloten notarissen bericht over het lot van hun pensioen.
Waar het plan precies op sneuvelde, blijft onduidelijk. Het voorstel dat door het pensioenfonds was ingediend bij de DNB werd deze maand beoordeeld op haalbaarheid, en of de maatregelen evenredig verdeeld werden over de generaties. De DNB mag wettelijk geen uitspraken doen over individuele fondsen waar ze toezicht op houdt, meldt een woordvoerder van de bank. “We vragen de fondsen zelf om zoveel mogelijk openheid naar de leden toe. Maar duidelijk is wel dat er nog maar beperkte mogelijkheden over zijn voor bepaalde fondsen. Vraag het aan het fonds zelf.”
Max Muntinga is directeur van fonds en moet waarschijnlijk de notarissen al komende maand vertellen dat er minder munten gaan richting de gepensioneerde aangesloten leden. Ook Muntinga wil niet in details treden: “We willen onze leden eerst zelf inlichten over wat de gevolgen zijn van het afkeuren van het plan door de DNB. Als we korten, dan horen de leden dat voor 1 december.” Nog deze week wordt de situatie met de deelnemersraad besproken.
Gissen dus. Maar de premies verder verhogen en daarmee de rekening vooral bij de jongere generatie notarissen neerleggen, lijkt geen optie meer voor het fonds. Dat geeft Muntinga zelf ook toe. Vier jaar geleden werd al van de premiebetalers gevraagd om een extra 10% bovenop de premie te betalen, omdat het fonds de ambitie had een dekkingsgraad van 120% binnen 15 jaar te halen. Die droom lijkt nu ver weg.
Want het gaat niet best. Het herstelplan van het fonds ligt niet op schema, nu vanwege de extreem lage rentestand op de financiële markten. Op 31 december 2008 lag de dekkingsgraad van het pensioenfonds op een bloedrode 86,5 %. Herstel verloopt sindsdien moeizaam. Op het eind van het eerste kwartaal bedroeg de dekkingsgraad 96,3%. Aan het eind van het tweede kwartaal was de dekkingsgraad weer teruggelopen naar 90,2%. De dekkingsgraad steeg eind juli weer licht naar 91,3%. 105% is de ondergrens.
Het lijkt duidelijk is dat er gekort gaat worden. En al snel misschien: het fonds is door de DNB genoemd als één van de fondsen die vervroegd moeten korten. Dat kan al per 1 januari 2011 zijn, of op 1 januari 2012, zoals eerder in het herstelplan van het notariële fonds werd opgenomen. Vandaag lekte uit dat het pensioenfonds van havensleepbedrijf Smit 13% gaat korten op de pensioenuitkering.